Irakrapportering får godkänt
Medierna har gett tillräckligt med underlag för att publiken ska kunna ta ställning till om ett krig mot Irak är berättigat eller inte.Det anser mer än hälften av de tillfrågade i en undersökning som Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF) gjort tillsammans med Krisberedskapsmyndigheten (KBM).
Medierna har gett tillräckligt med underlag för att publiken ska kunna ta ställning till om ett krig mot Irak är berättigat eller inte.
Det anser mer än hälften av de tillfrågade i en undersökning som Styrelsen för psykologiskt försvar (SPF) gjort tillsammans med Krisberedskapsmyndigheten (KBM).
500 personer mellan 18 och 74 år har telefonintervjuats under perioden 15-17 februari 2003.
Drygt 70 procent av de intervjuade svarade ”ja, absolut” och ”ja, kanske” på frågan om rapporteringen gett dem en någorlunda klar bild av vad som händer.
Nästan två tredjedelar tycker att medierna gjort realistiska bedömningar av krigsrisken.
Hälften anser att rapporteringen varit balanserad medan en fjärdedel anser att den varit vinklad till USAs förmån.
En majoritet av de intervjuade tror att det pågår ett propagandakrig när det gäller konflikten i Irak.
SPFs tidigare forskningschef Göran Stütz anser att det är glädjande att svenskarna är medvetna om att propaganda är viktig när parterna beskriver vad som sker.
– I alla militära konflikter försöker parterna framställa kriget som en kamp mellan rätt och orätt eller det godas kamp mot det onda.
– Självklart har medierna här en viktig och ansvarsfull roll i sin rapportering kring konflikten både vad gäller val och källor och källkritik och, inte minst, att man är medveten om att man kan komma att gå någons ärenden i konflikten.
Göran Stütz tror att medierna lärt sig mycket från tidigare konflikter och krig, kanske främst Gulfkriget 1991 och konflikterna på Balkan.
hl@sjf.se