Gå direkt till textinnehållet

Internationell minnesdag för journalister som dödats i Irak

I dag, den 8 april, uppmärksammar den Internationella journalistfederationen (IFJ) de kollegor som dödats i Irak-kriget.

Upphovet till minnesdagen är händelsen den 8 april 2003, då två journalister dödades i en amerikansk attack mot Palestine Hotel i Bagdad. Totalt 19 journalister och utrikeskorrespondenter dödades under kriget, och inget av de fallen har följts av en ordentlig utredning.

Händelserna har aktualiserats av det filmklipp som nyligen läckte ut via sajten Wikileaks. Klippet visar hur två journalister från Reuters skjuts ner av amerikanska militärer i en helikopter.

– Arbetsvillkoren för journalister i krigshärjade områden har försämrats avsevärt. Dödsfall har blivit allt vanligare. Vi måste fortsätta att ställa krav på oberoende undersökningskommissioner och på att myndigheter tar sitt ansvar. Vi får inte låta oss avtrubbas eller ge upp, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i ett uttalande på förbundets hemsida.

Annons Annons

Svenska Journalistförbundet har, tillsammans med övriga IFJ-förbund, vänt sig till president Barack Obama med en begäran om att USA utreder omständigheterna kring de 19 dödade journalisterna i Irak. 

Fler avsnitt
Fler videos