Inse att du måste sälja
- Det räcker inte med att skriva bra - som frilans är du företagare också, du måste lära dig sälja.Det säger Mikael Bergling (bilden), som i dagarna tillsammans med Fredrik Nejman kommer ut med Frilanshandboken, en faktaspäckad guide till frilanstillvaron.
Varför en frilanshandbok?
– Såvitt vi har sett finns det inte någon sådan som ganska handfast berättar vad man bör tänka på som frilans, med allt från att bilda bolag till att skaffa lokal, försäkringar, stipendieguide och marknadsföring. Vi tror att det har funnits ett stort behov av det.
Skriv upphovsrättsavtal, tänk på pensionen, skaffa försäkringar för allt från datorhaverier till sjukavbrott, lär dig bokföring… Det är många måsten ni tar upp. Kan ni inte avskräcka folk från att bli frilansar?
-Tvärtom, tror jag. Vi har en grundton som är positiv, och boken gör det enklare så att man kan fokusera på det journalistiska i stället. Och vi tar upp positiva delar också, som alla stipendier man kan söka.
Bör även nybörjare följa alla råd?
– Man kanske inte måste skaffa lokal från allra första början. Å andra sidan är det bra att ha kollegor, det kan ge uppdrag.
Vilka minor gick du själv på när du slutade på Expressen och blev frilans för tio år sedan?
– Jag hade ju 10-15 års erfarenhet som journalist, så jag hade koll på en del. Men inte alla skatteregler – det fick man lära sig den hårda vägen. Och den första tiden jobbade jag hemifrån vilket var en miss. Man behöver arbetskamrater, någon att äta lunch med och göra större jobb ihop med. Det är ocskå bra att ha ett jobb att gå till för att få struktur på tillvaron.
Ditt viktigaste tips?
– Inse att du måste sälja. Du är också företagare. Det är inte tillräckligt att ta bra bilder eller skriva bra. Det tror jag för många journalister är den jobbiga delen, att ragga jobb. Men det är få fall där jobben kommer till dig.
Blir det lättare med åren tycker du?
– Nej, det har inte blivit lättare och det är den tråkigaste delen. Men det är som det är.
Hur ser du på debatten om usla arvoden som pågår på bland annat Journalisten.se?
– Det är ett jätteproblem att arvodena i allmänhet är så låga. Men man måste fråga sig om man ska fortsätta frilansa om man inte kan ta betalt för sina tjänster, det är ju ingen ideell verksamhet. Man får inte sälja sig för billigt.
– Jag försöker ta betalt enligt frilansrekommendationen. Däremot händer det ofta att man lägger ner mer tid än man kan ta betalt för eftersom man vill göra ett bra jobb.
Har du någonsin ångrat att du blev frilans?
– Nej. Tillvaron är osäkrare, men man har friheten att själv styra och ställa och att göra det man vill.