Gå direkt till textinnehållet

Ingen utgivare på plats under Virtanenseminarium

Ingen utgivare, ansvarig för namnpubliceringar i samband med Metoo-kampanjen, var på plats när tidningen Resumé bjöd in till pressetikseminariet ”När medier granskar medier – gäller samma premisser?” i Almedalen. Trots att de var inbjudna. / UPPDATERAD med kommentar av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Inte så konstigt, tyckte Lars Truedson, VD för produktionsbolaget Tredje statsmakten, som bland annat ligger bakom radioprogrammet Medierna i P1.

– De kommenterar bara pågående publiceringar när de har något att vinna på det.

– En annan sak som helt strider mot pressetisk praxis är när ansvariga mediechefer går ut och argumenterar efter fällningarna i Pressens opinionsnämnd, sade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

Även Aftonbladets tidigare medarbetare Fredrik Virtanen var kritisk till att ingen av de ansvariga mediechefer som publicerat hans namn i samband med anklagelser om våldtäkt ställde upp i debatten och att han inte har fått någon ursäkt från dem som fällts i Pressens opinionsnämnd för publiceringarna.

– Ingen vill ta ansvar i dag, sade han. De bara blundar och går vidare.

Trots att Pressens opinionsnämnd fällt några av publiceringarna känner Fredrik Virtanen inte att han ännu fått full upprättelse.

– Även om de fällda mediehusen får betala får jag ingenting.

Lars Truedson tog upp en idé som lanserats av juristen Mårten Schultz, där man skulle koppla en typ av skadestånd till den som fått rätt vid PON-fällningar.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, men det har förkastats av branschen, sade Lars Truedson och fick medhåll av medierådgivaren Jeanette Fors-Andrée.

– Min erfarenhet är att den som drabbas inte får någon upprättelse genom en PON-fällning. Fällningarna är ändå viktiga eftersom de visade att gränsen för namnpubliceringar var passerad.

Men Åsa Linderborg tyckte att Fredrik Virtanen fick upprättelse genom Uppdrag gransknings program.

– Men det hjälper ju inte för inget mediehus kommer att anställa dig, sade hon till honom.

Panelen fick frågan om sina tankar när de första namnpubliceringarna ägde rum i de traditionella medierna.

– Då sänktes gränsen för namnpubliceringar. Och det var få som sade emot, sade Lars Truedson. Vi glömde bort att Metoo var en viktig samhällsrörelse och klarade inte att hålla huvudet kallt.

– Jag har varit kritisk ända från början, menade Jeanette Fors-Andrée. Journalister ska inte fälla domar. Och det är anmärkningsvärt att mediehusen fortfarande försvarar publiceringar som fällts i Pressens opinionsnämnd. De har tappat greppet om sin egen roll, medierna ska inte vara åklagare och domare.

Åsa Linderborg insåg att det skulle bli ”trubbel”.

– Vi är väldigt trendkänsliga för sociala medier i Sverige. De har en enorm kraft. På Aftonbladet hamnade vi också i en svår sits, i fokus stod en av våra jobbarkompisar.

Lars Truedson tyckte att det kändes både jobbigt och sorgligt.

– Man kan fråga sig om de positiva med Metoo hade kunnat åstadkommas utan att slänga bland andra Fredrik Virtanen under bussen?

Det tyckte Åsa Linderborg.

– Metoo var en jämlikhetsrevolution och hade inte behövt att man hängde ut personer. Här gick det för fort, det blev rättsosäkert. Förr namnpublicerades det när någon var dömd, under Metoo räckte det med att någon anklagades. Vi sveptes med och var för rädda att ställa kritiska frågor och ifrågasätta kvinnors berättelser.

Lars Truedson var bekymrad över den blandning av anklagelser som florerade i medierna.

– Det var allt från att någon varit otrevlig på jobbet till anklagelser om sexuella trakasserier och våldtäkt. Visst kan vi använda oss av anonyma källor, men man måste lägga ribban högt. Här blev det jädra luddigt. Det är farligt när det också läcker in i traditionella medier.

Fredrik Virtanen höll med. De traditionella medierna har högre trovärdighet, menade han.

– Jag tror att vi ibland lurar oss själva, menade Lars Truedson. Bara för att vi själva alltid hänger på sociala medier så tror vi att alla gör det.

UPPDATERING: Kort efter att denna artikel publicerats kontaktades Journalisten av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson per mejl:

”Samtidigt som Resumé höll den här debatten stod jag på den andra Resumé-scenen, den som Dagens Media och Medievärlden har, och det hade man ju möjligen önskat hade redovisats när det framställs som om ingen ville delta. Själv har jag suttit med i SVT om Metoo-publiceringar dessa dagar och så sent som i lördags var jag med i Medierna i radion, så jag tycker det framstår som okunnigt när det hävdas att mediechefer inte kommenterar alls”, skriver Thomas Mattsson i mejlet.

 

I den senaste Journalistenpodden med Helena Giertta och Ola Sigvardsson diskuteras Metoofällningarna i PON och reaktionerna det mött. Lyssna på den här

Fler videos
Fler avsnitt