Gå direkt till textinnehållet

Ingen grävredaktör på Dagens Nyheter

Dagens Nyheter har beslutat att inte tillsätta någon ny redaktör för tidningens undersökande reportage. Sydsvenskan har däremot bestämt sig för att satsa på granskning och startade i januari en grävredaktion som består av fem reportrar.

Dagens Nyheter har beslutat att inte tillsätta någon ny redaktör för tidningens granskande reportage efter att Maria Hedlund blev chef för Stockholmsredaktionen i början av året.
– Vi omorganiserar hela tiden. Just nu prövar vi på att inte ha någon specifik grävredaktör. Vi kommer dock att fortsätta med undersökande reportage, men det kommer att vara upp till reportrar och redaktörer att göra granskningar, säger Pia Skagermark, redaktionschef på Dagens Nyheter och påpekar att grävandet ska ingå i det vanliga nyhetsarbetet.
DN har under en längre tid inte haft en specifik grävgrupp, utan Maria Hedlund var den person som samordnade grävandet med de reportrar som hade undersökande projekt på gång.

Sydsvenskan har sedan nyår inrättat en permanent grävgrupp för granskande journalistik. Gruppen består av Joakim Berglund, chef för grävgruppen, och fyra reportrar.
Gruppen ska bedriva egna gräv, men även samarbeta med övriga avdelningar på tidningen och göra undersökningar tillsammans med reportrar som vill gå lite djupare i ett ämne. Grävgruppen ska också ersätta reportrar som själva vill gräva.
– Tidigare låg det på respektive avdelning eller reporter att gräva. Nu har vi bestämt oss att kraftsamla och permanentera en grupp och på så vis försäkra oss om att alltid ha ett grävprojekt på gång, säger Joakim Berglund.

Helsingborgs Dagblad kallar sin undersökande grupp för grävnav för att skilja den från traditionella grävgrupper. I navet, som funnits i tre år, ingår tre reportrar.
– Vi vill inte att grävnavet ska bli en sluten enhet. Tanken är att de alltid ska jobba tillsammans med andra reportrar på olika redaktioner som sport, nöje, kultur, säger Åsa Nicander som är arbetsledare för grävnavet och ordförande för Gräv.

Östgöta Correspondenten har ingen grävgrupp med fasta medarbetare. Istället har tidningen inrättat ett system där reportrar lämnar in idéer på granskningar till redaktionsledningen. De kan då bli frikopplade från sitt ordinarie arbete i minst tre månader och upp till ett halvår. Granskningsgruppen, som Corren kallar det, består alltid av två personer, en man och en kvinna.
– Till gruppen är en arbetsledare och en researcher knutna, dock inte på heltid. Sammanlagt är fyra personer knutna till gruppen, säger Sofie Lycksell, arbetsledare för Granskningsgruppen och chef för nyhetsredaktionen.

Svenska Dagbladet har ett system med reportrar som lämnar in en projektbeskrivning på ämnen som de vill granska till nyhetschefen. Gräv kan även initieras av nyhetscheferna eller vara tips som redaktionen bestämt sig för att gå vidare med. Systemet med projektbeskrivningar är ett sätt att systematisera grävarbetet.
SvD har som mål att ha ett granskande jobb i månaden och nomineras till minst ett pris per år.
– Vi kommer att fortsätta satsa på undersökande journalistik. Bra grävjobb är ett viktigt sätt att göra en konkurrenskraftig, attraktiv papperstidning när allt fler tar del av det allmänna nyhetsflödet på nätet, säger Björn Malmström, biträdande nyhetschef.

Aftonbladet har en projektgrupp som ansvarar för grävreportage. Reportrar kan vända sig till projektgruppens chef Maria Trägårdh om de vill fördjupa sig i ett ämne. En grupp med reportrar sätts då samman och jobbar ihop som ett team.

Expressen har en grävgrupp som består av tre reportrar som får hjälp av tidningens researcher. Om en reporter har en bra idé kan han eller hon bli frikopplad från det dagliga nyhetsarbetet för att jobba tillsammans med grävgruppen. Tjänsterna inom grävgruppen roterar. Grävgruppen har funnits sedan hösten 2006 och redaktör är Christian Holmén.

Ekot på Sveriges Radio har en grävgrupp som består av tre reportrar som på heltid sysslar med undersökande journalistik. Deras chef är Rolf Stengård.
     Det finns även möjlighet för andra reportrar att bli avlastad om de har idéer på grävreportage. Förutom Ekots grävgrupp har SR  det undersökande programmet Kaliber som är en liten redaktion på tre personen men som samarbetar med frilansar.

Sveriges Television har de granskande programmen Uppdrag granskning och Dokument inifrån. TV4 har Kalla fakta.

Göteborgs-Posten och Dagens Industri har inga formaliserade grävgrupper. Arbetsledaren på varje avdelning får se till att reportrar blir avlastade och få tid att göra undersökande reportage.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.