Gå direkt till textinnehållet

Ilska på TV4 över försämrade arbetsvillkor

Journalisterna på Nyhetsbolaget och TV4 är ursinniga över att ledningen vill försämra deras arbetsvillkor i ett nytt avtal.

I juni 2011 aviserade TV4 planer på att bilda Nyhetsbolaget, ett separat bolag, genom att slå ihop Aktualitetsavdelningen (Nyheterna, Nyhetsmorgon och Kalla fakta) och TV4 Sveriges 25 lokala redaktioner.

Samtidigt offentliggjorde TV4 att man tänkte starta en ny dygnetruntsändande nyhetskanal, som senare fick namnet TV4 News.
De dåvarande journalistklubbarna på TV4 och TV4 Sverige var till en början försiktigt positiva till förändringarna.

När TV4s styrelse i september beslutade om förändringarna kom så beskedet att man måste spara 50 miljoner kronor på två år.
I november sade TV4-ledningen upp alla lokala avtal, inklusive husavtalet på TV4 i Stockholm. Det uttalade målet var att alla anställda inom Nyhetsbolaget skulle ha samma villkor.

Klubbarna ansåg att de förmånligare villkoren i husavtalet i fortsättningen borde gälla för alla inom bolaget, men fick vid årsskiftet klart för sig att det inte var ledningens avsikt. Det nya bolaget kopplades till det centrala etermedieavtalet och ledningen vill slopa förmånerna i det lokala husavtalet i Stockholm.

De anställda i Stockholm som gör nyheter och samhällsprogram till TV4 får stora sänkningar av inkomsterna om ledningen får som den vill.

De försämringar som hotar är bland annat:

• sänkt OB-ersättning för alla
• slopad ”gubbvecka”, den sjätte semesterveckan för dem som fyllt 40 år (i Stockholm)
• försämrad föräldralön och vab-ersättning för de flesta. OB-ersättningen kan sänkas med 1 000-4 000 kronor i månaden.

Journalistklubbens ordförande på Nyhetsbolaget och TV4, Ann Johansson, berättar att medarbetare uppfattar det som att de förväntas arbeta mer för mindre pengar.

– Väldigt många känner sig lurade, säger reportern Ritva Rönnberg. Jag har aldrig tidigare upplevt att relationen mellan ledning och medarbetare varit så dålig.

– Alla medieföretag brottas med att få intäkter och kostnader att gå ihop, säger Ann Tiberg, politisk reporter. Om detta är ett sätt att lösa problemet kan andra bolag tänkas följa efter.

Flera medarbetare talar om att den goda stämning som tidigare rådde på TV4 gått förlorad. Tidigare fanns en ömsesidig vilja hos ledning och anställda att göra det bästa av situationen. Man liknar det vid att ett informellt kontrakt nu brutits.

– Nu verkar det som om företagsledningen bara ser oss som en kostnadsmassa, säger programledaren Anna Lindmarker. Det har blivit mycket vi mot dem.

Reportern Jonas Berg pekar på detaljförsämringar som upplevs som provocerande.

– De vill ta bort måltidsuppehåll, en paus på 20 minuter när tillfälle ges, eftersom företaget anser att vi missbrukat rätten att ta matpaus. För många innebär det i praktiken att vi kunnat ta en varm korv på Statoil.

Han jämför med hur det gick till när den dygnetruntsändande nyhetskanalen i Danmark startades.

– Vad jag har förstått fick den danska motsvarigheten till TV4 News ett tillskott på hundratals miljoner när man startade. Vi ska spara 50 miljoner kronor.

– Vi knoppades av från ett företag som gjort en vinst på 600 miljoner kronor till ett bolag som ser ut att vara på randen till konkurs. TV4 behåller intäkterna medan vi får spara pengar. Jag undrar hur folk ska bli motiverade och känna sig uppskattade.

Nyhetsbolagets förhandlingschef Magnus Jansson hänvisar till att Journalistförbundet den 9 februari lokalt och centralt skrev under ett protokoll där det slås fast att det är etermedieavtalet som gäller på Nyhetsbolaget och TV4.

Men det parterna enades om var, enligt Journalistförbundets förhandlingschef Johannes Isaksson, att de lokala villkoren i huset gäller fram till och med den 31 augusti för att man i lugn och ro skulle kunna förhandla om de lokala avtalen.

Magnus Jansson konstaterar att etermedieavtalet är mindre förmånligt för de anställda än vad TV4s husavtal var.

– Det stämmer att vi utifrån etermedieavtalet vill sänka OB och slopa den sjätte semesterveckan. Vår utgångspunkt är etermedieavtalet, men vi kan tänka oss att utifrån det bygga på med ändringar, till exempel att höja OB och vab.

Men den sjätte semesterveckan vill han inte ha kvar.

Enligt Magnus Jansson gäller det gamla husavtalet i stort sett fram till den 1 september. Har parterna då inte kommit överens driver ledningen ensidigt igenom etermedieavtalets regler.

Jansson tror att det till stor del är ett missförstånd som orsakat konflikterna.

– Jag har utgått från etermedieavtalet som är förmånligare för arbetsgivaren. Klubben har utgått från husavtalet. Jag förstår att journalisterna i Stockholm är arga eftersom det gamla avtalet var förmånligare för dem.

Magnus Jansson förklarar att när Nyhetsbolaget bildades fanns två avtal, ett för TV4 och ett för TV4 Sverige.

– Vi kan inte ha två kollektivavtal för journalister på ett bolag. Nyhetsbolaget väljer då det som är mest gynnsamt för företaget.

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret