Gå direkt till textinnehållet

Ida Ölmedal: ”Förklaringen är inte trovärdig”

Lundagårds redaktör Ida Ölmedal anser att Kuratorskollegiets ordförandes förklaring till tidningsbrasan saknar trovärdighet. ”Det var en markering mot oss och det var oprofessionellt”, säger Ida Ölmedal till Journalisten. (RÄTTAD OCH UPPDATERAD)

Kuratorer från Kuratorskollegiet i Lund rev sönder exemplar av kårtidningen Lundagård i lördags, som Journalisten berättade om i går. Några av kuratorerna brände också tidningar.

Vid samma tillfälle vandaliserades också redaktionen: skyltningen revs ned och tidningsstället utanför redaktionen förstördes. Vem som låg bakom vandaliseringen är okänt.

Kuratorskollegiets ordförande har i en intervju i Lundagård förklarat att de sönderrivna tidningarna var "ett dumt beteende" som inträffade i samband med en fest.

Lundagårds redaktör Ida Ölmedal uppger att hon är oroad över det här sättet att försöka undergräva Lundagårds journalistik, och att hon har upplevt en negativ attityd från nationskuratorerna under sin tid som redaktör.

– Jag har upplevt tidigare att man har markerat mot oss, att man inte gillar att vi granskar nationernas verksamhet, säger Ida Ölmedal till Journalisten.

Den förklaring kuratorskollegiets ordförande har kommit med är att det var en dumhet och att det inte handlade om en markering mot tidningen. Vad säger du om det?
– Om det inte var avsett som en markering är det hur som helst allvarligt eftersom det tyder på stor tanklöshet. Jag anser dock inte att förklaringen är trovärdig. Det finns ett attitydproblem bland nationskuratorerna. Som ledare för en stor organisation och som makthavare ska de kunna hantera granskning från medier och uppträda professionellt. Det har inte Kuratorskollegiet gjort, säger Ida Ölmedal.

Kuratorskollegiets ordförande Magdalena Stadler skriver i ett mejl till Journalisten att de är ångerfulla:

”De två händelser som beskrivs i tidningen Lundagård är två separata händelser som oturligen inträffade under samma kväll.

Så fort vi förstod hur det hela hade uppfattats av redaktionen samt dess medarbetare, tog vi kontakt med Lundagård för att personligen be om ursäkt för det inträffade samt försäkra oss om att ingen av dem hade tagit det personligt, då det inte var vårt uppsåt. 

Ingen av händelserna hade något uppsåt och var inte på något sätt riktade mot tidningen Lundagård. När det gäller den nedrivna skylten samt det förstörda tidningsstället tar vi helt avstånd och har ingen kännedom om dessa händelser. 

Vi har tagit denna fråga personligen med tidningen Lundagård och de berörda och bett om ursäkt för det som hänt för att försäkra oss om att ingen ska ta det personligt. Vi är otroligt ångerfulla och ser allvarligt på det inträffade.”

Fler avsnitt
Fler videos