Gå direkt till textinnehållet

”I stunden är jag helt fokuserad”

Ämnena kan skifta från dödsångest via utrikespolitik till hur man bakar goda kakor. Under drygt två timmars direktsändning fyra dagar i veckan pratar direktintervjuaren Titti Schultz med minst åtta personer och får dem att berätta allt vi vill veta om deras specialområden.

I två år har Titti Schultz programlett aktualitetsprogrammet P4 Extra i Sveriges Radio. Att få människor att begripligt på kort tid berätta intressanta saker i radio är en konst hon tränat på under lång tid.

– Jag började göra korta, nyhetsrelaterade intervjuer när jag jobbade med lokalnyheter på Rix FM i Gävle 1994. Jag gillar att surra med folk, säger Titti Schultz.

Hon har nästan alltid jobbat med direktsändningar och numera oroar hon sig inte för att något ska gå snett i sändningen.

– Det är tråkigt om det blir något tekniskt fel. Men med åren har jag lärt mig att om det blir fel i direktsändning gör det att lyssnarna blir mer uppmärksamma. Om jag säger eller gör fel står jag för det och säger det också. Jag äger misstaget och rättar till det. Jag känner inte att det kan bli så katastrofalt fel.

Hennes styrka är nyfikenheten och att hon alltid haft en talang för att vara snabb i repliken och lätt för att få människor att prata.

– Jag kan uppbringa en genuin nyfikenhet för precis vad som helst i åtminstone tio minuter. Det räcker oftast. Allt från skalbaggar till NASA på Mars. Vad det än är så är jag i den stunden helt fokuserad. Det tror jag hjälper mycket.

Även när hon intervjuar personer som är ifrågasatta på något sätt brukar de vara relativt bekväma i intervjusituationen, säger hon.

– De flesta vet att jag inte är en elak person. Jag kan vara ganska sträng i tonen, men de vet att jag inte är där för att förnedra någon.

Precis före sändning ska det vara lugnt och inte för mycket surr runt omkring henne. Då fokuserar hon på körschemat, läser inga privata mejl som kan ha nästlat sig in bland jobbmejlen, kollar inte några privata sms.

Redaktionen hon arbetar med ”krattar” ordentligt för henne, framhåller hon.

– Det var ovant i början, jag tappade min yrkesstolthet och tänkte ”herregud, ska jag ha folk som håller på och daddar mig?”. Men insåg snart vilket program jag skulle göra och vikten av att djupresearcha smalt. Jag skulle aldrig hinna göra allt själv.

Varje morgon får hon ett grundmanus för de olika ämnen och personer som ska avhandlas i programmet. Det bearbetar hon med egna infallsvinklar. En gäst blir djupare intervjuad under en halvtimme, det manuset brukar hon starta med.

Det händer att hon får skifta fokus snabbt om nyhetsläget förändras strax före eller under sändning.

– Inför mitt första program med P4 Extra hade jag förberett mig minutiöst. Det enda jag tänkte var ”1,5 miljoner lyssnare…”. När jag hälsar välkommen till programmet får jag höra i örat att ”Jerry Williams är död, ge mig 30 sekunder Jerry Williams”. Jag visste inte särskilt mycket om Jerry Williams, men det gick ändå.

Målet är att ha det hon vill prata med gästen om inom sig, och inte behöva snegla för mycket på manus.

– Det bästa som kan hända är att jag helt lägger mitt underlag åt sidan och att vi får ett härligt samtal och att lyssnarna får något de inte hört någon annanstans. Att bjuda på ett garv, att det finns allvar. Då somnar jag på kvällen med ett leende på läpparna.

Titti Schultz tycker det är roligt att lirka med dem som är aningen skeptiska och själva undrar vad de egentligen har att berätta.

– Om någon svarar bara ”ja” eller ”nej” så kan man fråga ”det är väldigt korta svar du ger, kan jag be dig utveckla det här lite?” eller ”Är du arg?”. Det kan bli underbar radio.

TITTI SCHULTZ, direktintervjuare:
Ålder: 48
Titel: Journalist, moderator och programledare.
Bakgrund: Journalistutbildning vid London College of Printing, programledare för bland annat Rix FM, Rix Morronzoo, Vakna med NRJ, P5 STHLMs morgonprogram. Sedan 2018 programledare för P4 Extra i Sveriges Radio.
Aktuell: Utsågs till Årets radioprogramledare i Guldörat 2020.

Schultz tips för en lyckad intervju:
1.    Lyssna!
2.    Håll ögonkontakt om det är möjligt.
3.    Våga fråga! Poppar det upp något i huvudet, tänk aldrig att det är en dum fråga. Någon mer kommer att undra samma sak.
4.    Läs på lite mer än du behöver. Ta aldrig den snabba vägen.
5.    Fundera inte på nästa fråga utan att lyssna på svaret du får. Gör man det så har man ofta det intressanta serverat och kan ställa rätt följdfrågor.

Fler avsnitt
Fler videos