Gå direkt till textinnehållet

Hovrätten ger bloggare fribrev vid förtal

Det finns ingen skyldighet att ta bort förtal i ett omodererat kommentarsfält på en sajt med utgivare. Domen i Göta hovrätt ger bloggare fribrev vid förtal. KORRIGERAD

I ett omodererat kommentarsfält på bloggen Juridikfronten blev en privatperson kallad en ”rejäler hasch pundare”. Personen stämde Juridikfronten för förtal. Tingsrätten i Linköping konstaterade att kommentaren utgjorde förtal, men att blogginnehavaren inte är ansvarig och inte heller skyldig att ta bort kommentaren.

Journalisten har tidigare berättat om den pricipiellt viktiga domen.

Domen överklagades till hovrätten, som nu fastställt tingsrättens dom. ”Det som har framkommit i hovrätten ger inte skäl att ändra det överklagade avgörandet”, skriver hovrätten kortfattat i domen.

Annons Annons

Enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (den så kallade BBS-lagen), är den som tillhandahåller tjänsten (en blogginnehavare till exempel) skyldig att ta bort kommentarer som uppenbart utgör uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott eller olaga våldsskildring. BBS-lagen omfattar dock inte förtal, varför bloggaren inte är skyldig att göra någonting åt kommentarer som utgör förtal.

Domen är den första som rör ansvarsfrågan vid förtal i omodererade kommentarsfält. I samband med att tingsrättens dom uppmärksammades, sade Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet så här till Journalisten:

”Jag anser att det bör vara möjligt att hålla den som driver en blogg civilrättsligt ansvarig för innehållet i ärekränkande kommentarer som inte tas bort efter uppmaning även om de är omodererade, också med nuvarande lagstiftning. Nu är den ärekränkande kommentaren kanske inte det värsta som har skrivits i dessa tider av näthat, men det här handlar om en väldigt viktig principfråga.”

”En orsak till att det är rimligt att kunna ställa krav på blogginnehavare att ta bort ärekränkande kommentarer, är att det oftast bara är just blogginnehavaren som kan ta bort kommentaren. Den som har skrivit kommentaren kan inte radera den, så är det i alla fall i WordPress som jag använder”, sade Mårten Schultz till Journalisten i mars.

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna avgjorde tidigare i höstas ett mål där en sajt tvingades att betala skadestånd för förtal i läsarkommentarer i ett omodererat kommentarsfält. Läs Journalistens artikel om den domen här. Den nya hovrättsdomen tycks gå stick i stäv med Europadomstolens dom.
 

Korrigering: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att Juridikfronten saknade utgivare vid tillfället då kommentaren publicerades.

Fler avsnitt
Fler videos