Gå direkt till textinnehållet
Julia Frost-Nylén i studion på P4 Gävleborg.
Foto: Magnus Esser Bengtsson

Reportern som spårade mordvapen – och fick föreläsa för Polisen

Ingen svensk myndighet visste något om den pistol som användes vid ett gängmord i Gävle. Det fick P4 Gävleborgs reporter Julia Frost-Nylén att gå igång och själv lyckas spåra vapnet – till en vapenfabrik i irakiska Sulaymaniyya kopplad till en amerikansk bedragare.

Gävle har haft flera gängrelaterade mord det senaste året. Efter en dödsskjutning av en gängtopp i centrala Gävle sommaren 2024 började P4:s reportervikarie Julia Frost-Nylén intressera sig för pistolen som hade använts – ett så kallat ”spökvapen”, ett begrepp för när ursprunget är okänt.

– Det började med att jag såg namnet på vapnet, Delta Defence Group, och tyckte att det lät amerikanskt. Jag var en vapenamatör, kunde ingenting, och blev nyfiken helt enkelt, säger hon.

Hon började fråga runt. Det visade sig att varken åklagaren, Nationellt forensiskt centrum eller Nationellt skjutvapencenter kunde svara på frågor om var vapnet kom ifrån.

– Du vet, som journalist blir man ”Men vad är det för nåt då?!”. Jag slängde mig in, hittade knappt någonting online, bara en massa mer eller mindre konspiratoriska Youtubevideor om Delta Defence Group, att det skulle vara ett spökföretag som används i Syrien, av Hamas, av kurdiska motståndsrörelser.

Samtidigt hade NFC sagt att pistolen liknade ett israeliskt vapen. Hon bestämde sig för att gå till botten med saken. Eftersom inga svenska myndigheter hade några svar – inte heller Svenska Pistolskytteförbundet – började hon söka efter internationella vapenexperter. Och fick napp hos en australiensisk konsultfirma som var experter på vapen. Pistolen skulle ha tillverkats i en hemlig vapenfabrik i staden Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan, grundad av en amerikansk ex-militär som pekats ut som bedragare och nu är dömd till 70 års fängelse i USA. Sulaymaniyya är också den stad som anses vara ett av den svenska gängledaren Rawa Majids gömställen.

– Jag började dubbelkolla uppgifterna på olika sätt. Bland annat kunde jag hitta bilder på vapenbeslag som israeliska IDF lagt ut på X, där vapen med DDG-loggan fanns.

När hon hörde av sig på nytt till Nationellt forensiskt centrum, NFC, för att be dem kommentera vapenfyndet blev de förvånade. Både över att vapen i den svenska gängmiljön importerats från Irak, och över att Julia Frost-Nylén kunnat få fram uppgifterna där man själv gått bet trots tillgång till fler register. Hon bjöds in att föreläsa för Nationellt skjutvapencenter för att berätta hur hon lyckats spåra vapnet med små medel.

Vad lärde du ut – att tänka journalistiskt?

– Jag drog egentligen bara igenom hela min process, ganska basic: så här tänkte och gjorde jag. Och vilka teser jag hade om vad det här kan betyda.

Fick du något jobberbjudande?

– De frågade vad jag skulle kunna göra om jag hade tillgång till deras register… Jag är väl inte jättesugen på att börja jobba på Polisen, jag är nöjd med att vara journalist. Vi är lite friare i vårt tänk kring hur man kan söka. Vi kan göra ett detektivarbete på ett annat sätt, jag tycker vi ska klappa oss själva på axeln för det.

– Men jag lasas ut från P4 i augusti. Så jag har tänkt tanken ändå. Men jag vill gärna ge journalistiken en chans till.

En reflektion som hon har gjort är att det inte finns någon riktig vapenjournalistik i Sverige, trots de många gängrelaterade skjutningarna.

– Vi pratar sällan om var vapnen kommer ifrån. Vilka trender finns, vilken ammunition? Jag har fått lite blodad tand och börjat kolla runt lite, men det är ganska svårt att hitta kurser om man ska lära sig om vapen och vapenhistoria.

Vapenfabriken i irakiska Kurdistan är nedlagd, men vad som hänt med de överblivna vapendelarna är oklart, säger Julia Frost-Nylén.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.