Gå direkt till textinnehållet

Holmberg: ”Jag blir förbannad”

Anders Holmberg, programledare för Studio Ett, kritiserar Sveriges Radios beslut om att stänga av Tove Meyer i en debattartikel i Expressen idag. Han tycker att det var viktigt att gå ut offentligt för att lyfta frågan om trovärdighet, förklarar han för Journalisten.se.

– Oberoende och trovärdighet är frågor på journalistiskt liv och död, om jag känner att de har skadats av några chefer så blir jag oerhört förbannad, säger Anders Holmberg till Journalisten.se.

Anders Holmberg skriver i debattartikeln att beslutet om att stänga av medarbetaren Tove Meyer skadar SRs förtroende.

– Det finns spekulationer om att SR skulle ha fattat beslutet för att inte stöta sig med kungahuset. Jag tror inte att det är så, men bara att det kan uppfattas på det sättet är belägg för att det var ett dåligt beslut, säger Anders Holmberg.

Annons Annons

– Han menar att spekulationerna startade redan när Daniel Westlings kompis placerades som reporter på en redaktion som skulle bevaka kronprinsessans bröllop, och när ledningen nu stänger av Tove Meyer spär man bara på konspirationsteorierna.

Att avstängningen skulle handla om en lojalitetskonflikt avfärdar han.

– Visst kan det uppstå en lojalitetskonflikt, men det borde man ha tagit upp mycket tidigare. Att boken skulle komma ut och att Tove Meyer är en av journalisterna bakom har varit känt länge.

Anders Holmberg tycker att det var viktigt att skriva en debattartikel för att visa att det finns flera journalister på SR som tycker att oberoende och trovärdighet är betydelsefulla frågor.

– Vi är många som tycker att de frågorna är oerhört viktiga. Dessutom ville jag visa att SR är ett företag med högt i tak där medarbetare törs ta strid med högsta ledningen, även offentligt.

Fler avsnitt
Fler videos