Hen-förbud på DN

10 september, 2012

Dagens Nyheter har infört en policy att uttrycket "hen" inte får användas i nyhets- eller reportagetexter. Uppdatering: DN redaktionschef tillbakavisar uppgiften.

Dagens Nyheter har informerat sina medarbetare att ”hen” inte får användas i nyhets- och reportagetexter som ersättning för uttrycket ”han eller hon” eftersom ordet kan framstå som politiskt, skriver dagensmedia.se.

”Det finns anledningar att använda hen i speciella sammanhang. Men i en nyhetstext är det en självklarhet för mig att det inte ersätter han eller hon. Även om det ibland kan vara praktiskt. Däremot kan man göra det i krönikor eller i citat. Men DN har inte regelmässigt ersatt han eller hon med hen”, säger Dagens Nyheters chefredaktör Gunilla Herlitz till dagensmedia.se.

Uppdatering: DNs redaktionschef Åsa Tillberg tillbakavisar i en artikel i Resumé uppgifterna i Dagens Media artikel.

Kommentarer

Det finns 8 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Bitte Assarmo mån, 2012-09-10 15:33
Det var väl ett fantastiskt bra initiativ av DN! Det blir ju så mycket enklare för läsaren om man håller sig till ord som redan är förankrade hos allmänheten än hos ord som skapats av politiska skäl.
Inlagt av Johnny Månsson mån, 2012-09-10 15:35
Mycket bra och självklart ska det vara så och ordet "Hen" borde försvinna helt.
Inlagt av Abe Bergegårdh mån, 2012-09-10 16:43
ha ha - till skillnad från att kalla försämringar för "reformer", kalla skattekvot för "skatetryck" eller kalla militärer för "säkerhetsstyrkor" och alla andra "opolitiska" begrepp som står som spön i backen...
Inlagt av Stefan mån, 2012-09-10 18:57
Helt rätt, är motståndare till ordet Hen. Alla är vi lika oavsett ordet Hen.. Alla borde följa DNs beslut att förbjuda ordet Hen.
Inlagt av Lukas Romson mån, 2012-09-10 22:07
DN har uppenbarligen missförstått. Hen kan och bör användas i tre sammanhang. Inget av dem handlar om att ersätta han eller hon med hen, när det gäller personer som föredrar att omtalas med han eller hon.Det är mycket oartigt och ska givetvis inte accepteras. 1) Hen är ett utmärkt pronomen för anonyma exempel, istället för hon/han som ju är språkligt otympligt och fult. Alternativet att låta anonyma exempelpersoner omtalas som han ständigt och jämt är inte acceptabelt, det om något är att politisera sin text. 2) Hen kan också fungera om texten handlar om en person vars kön är okänt och där det inte är rimligt att utifrån kända fakta anta något specifikt kön. Det är artigare att "felköna" genom att "avköna" en person än att felaktigt utpeka exempelvis en kvinna som man genom att använda pronomenet han. 3) Till sist bör hen givetvis användas om personer som uttryckligen vill omtalas med hen. Att omtala en person som identifierar sig som intergender och föredrar hen med han eller hon är MINST LIKA OARTIGT som att omtala en person som identifierar sig som kvinna och föredrar kvinnligt pronomen för hen. Jag hoppas DN inser att respekt måste gälla alla. Lukas Romson, jämlikhetskonsult/transkonsult http://lrjamlikhetskonsult.wordpress.com/om/
Inlagt av Urban Sundstrom tis, 2012-09-11 20:45
Ja om man ska förbjuda hen så borde man förbjuda medelålders. Antingen är man ung eller gammal. Det finns inget emellan. De personer som genomgår könskorrigering, har inte de människorna samma rätt att leva i samhället som alla andra ? http://www.rfslungdom.se/v%C3%A5rt-material läs broschyrne "Är du kille eller tjej ?"
Inlagt av Daniel tis, 2012-09-11 21:42
Använd "den" då. Om det låter illa så är det inget emot vad "hen" gör.
Inlagt av Johan Hedberg tors, 2012-09-13 09:30
Personligen tycker jag "den" är bättre än "hen" om man ska vara könsneutral. Vilket kan vara på sin plats. Däremot borde nog DN föra in i sin policy att sluta använda det värderande ordet "utförsäljning" när den offentliga sektorn säljer/avyttrar något. Ordet "utförsäljning" används ju annars enbart för att beskriva när det är rea/realisation vid rapportering om privata företag. Man kan annars lätt få bilden av att det offentliga alltid säljer till underpris. Vilket måste styrkas om man ska använda ordet "utförsäljning".

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies