Gå direkt till textinnehållet

Helle Klein: ”Det mest absurda och pressande jag varit med om”

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein är glad över genomslaget för hennes berättelse om livvakten som var högerextrem näthatare, och som var med henne på Bokmässan i höstas. ”Jag bestämde mig för att nu ska jag bara gå på seminarier om högerextremismens utbredning så att han får sin dos”, säger hon.

Dagens Arbetes och Expressens rapportering om Helle Kleins livvakt som spred hat mot invandrare och arbetarrörelsen på nätet har fått enorm uppmärksamhet.

– Jag är helt överväldigad över vilket genomslag det har fått. Jag tror aldrig jag har varit med om ett sådant genomslag, och nu skriver ju också alla stora tidningars ledarsidor och det verkar som att vi får igång en rejäl samhällsdebatt om det här. Det var min längtan när jag bestämde mig för att berätta den här förfärliga historien, säger Helle Klein.

– Jag är glad men väldigt trött och sen är jag fortfarande förbannad på hur läget är. Man måste få till en diskussion om vaktbolagsbranschen och hur den fungerar, men också att man privatiserar säkerheten vilket i grunden är ett bekymmer.

Hur borde det funka i stället?
– Jag tycker att det grundläggande för oss som är journalister och har hot och hat över oss, är att polis och åklagarväsende måste agera mycket snabbare och mycket bättre. Resurserna ska läggas där. Vi har valt att staten ska ha våldsmonopolet, men nu blir vi hela tiden hänvisade till den privata sidan. Vaktbolag och säkerhetsbolag behövs som komplement, men det är någonting som är galet när vaktbolagen har fler anställda än polisen, och framför allt att de har så dålig koll på sina anställda, som kan ha direkta kopplingar till nazism. Det är livsfarligt.

Den här resan till Bokmässan, hur var den egentligen?
– Det var den mest absurda och pressande jag någonsin har varit med om. Vi vädjade dygnen före att de skulle ge mig en annan livvakt, och jag hoppades att de skulle byta men på morgonen kom det ett sms: ”Nu är jag här”, och då var det han. Och så åkte jag till Göteborg och gick där med en person som jag vet är ute på nätet och hatar allt det jag står för. Det han skulle skydda mig mot just där var att alt right-högern skulle ha en alternativ bokmässa samtidigt i Göteborg. Och det var ju precis i de sammanhangen han själv befann sig på nätet. Det blev oerhört obehagligt. Sen bestämde jag mig för att nu ska jag bara gå på seminarier om högerextremismens utbredning så att han får sin dos!

– Men jag var helt slut när jag kom hem och föll faktiskt ihop. Vi sa upp allting med vaktbolaget och sen drog jag och maken till okänd ort.

Fick du någon ursäkt från vaktbolaget?
– Nej, vi hade ett pinsamt krismöte med deras chefer, och de sa att det var olämpligt och att de skulle göra en internutredning. Men en av mellancheferna ringde mig faktiskt några månader senare och bad om ursäkt och tyckte att de hade agerat helt fel. Men vd eller säkerhetschefen har inte bett om ursäkt.

Fler avsnitt
Fler videos