FOTO: Catharina Hugosson

Hela Mittmedia får en gemensam desk

7 november, 2018

Från sju lokala deskar till en. Genom att bygga en jättedesk vill Mittmedia freda lokala reporterkrafter.
 

Karin Wallström (längst till vänster i bild), idag deskchef i Jämtland/Härjedalen, blir ny chef för Mittmedias gemensamma virtuella desk. Hon får tre biträdande deskchefer: Catharina Grufman (Falun), Lisa Hall (Hudiksvall) och Pierre Bokvist (Örebro).

Tillsammans med ett 60-tal journalister med titlarna deskredaktörer respektive liveredaktörer ska de sköta Mittmedias samtliga tidningssajter. Medan deskredaktörerna ska ”maxa innehåll” genom paketering och spridning i sociala medier är liveredaktörerna reportrar som från skrivbordet skriver både snabba nyheter och gör fördjupningar utifrån nyhetsflödet, förklarar Karin Wallström.

Under sommaren testade Mittmedia att låta två deskar styra hela koncernens sajter. Nu blir det alltså en enda desk.

– Det här är en vidareutveckling av arbetet med två deskar. Vi gör en ny virtuell desk för att jobba smart och hållbart just för att behålla lokala resurser och skapa specialisering för den bästa upplevelsen av lokal journalistik.

Att desken är virtuell betyder att medarbetarna sitter lokalt men samarbetar. Deskredaktörerna ska jobba över regioner medan live-redaktörerna i första hand ska jobba lokalt.

Att arbetsleda på distans innebär utmaningar, medger Karin Wallström:

– Att ha en organisation utspridd över landet ställer alltid stora krav på kommunikation och att leda på distans är alltid en utmaning för att hitta bra rutiner som gör att medarbetare utvecklas.

Journalistklubben hade invändningar och farhågor inför försöket med två deskar i våras och somras.

– I grunden tycker vi att det är bättre att sitta så nära verksamheten som möjligt. Ju längre ifrån verksamheten man sitter, desto sämre är det. Men samtidigt blir vi så många färre, så givet den utvecklingen får man tugga i sig att det blir sådana här lösningar. Alternativet, givet nedbemanningen, skulle bli färre reportrar om vi skulle ha kvar de lokala deskarna. Då är det bättre att bita i det sura äpplet, säger Tomas Backlund, ordförande för journalistklubben i norra Mittmedia om jättedesken som förhandlades färdigt för någon vecka sedan.

Han är nöjd med att klubben fick gehör för sina synpunkter när det gällde en ny typ av tjänst företaget ville införa som man kallar innehållsstrateg.

– Det är lite oklart vad de skulle jobba med, men mycket går ut på att titta på data och analysera innehåll. Vi tyckte att man i det här ekonomiska läget bör vara försiktig med den satsningen, och lyckades minska antalet sådana tjänster. Vi är glada över att man faktiskt lyssnade på oss, säger Tomas Backlund.

Alla tjänster i den nya deskorganisationen är inte tillsatta än. Enligt Karin Wallström ska det nya organisationen börja jobba ”så snart som möjligt”.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Per Agne Eklund ons, 2018-11-07 18:48
Monopol istället för mångfald?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies