Gå direkt till textinnehållet

Hänt Extra klandras av PON

Att skriva rubriken "Tokig - eller..." och det påhittade citatet "Himmelska krafter har hjälpt mig skriva" i en text om en TV-profil gav tidningen Hänt Extra en fällning i Pressens opinionsnämnd.

När TV-profilen gav ut en bok berättade hon i en intervju i TV4 om de andliga inslagen i hur den kom till. Intervjun skrevs om av en frilansjournalist till Hänt Extra och försågs med formuleringen om "himmelska krafter".

I sin anmälan till Allmänhetens Pressombudsman skriver TV-profilen att hon inte hade något emot att bli ifrågasatt som tokig, men att hon i så fall ville kommentera saken. Hon menade också att artikeln innehöll halvsanningar som skadade hennes trovärdighet.

Tidningen lade skulden för felciteringen på frilansjournalisten. I sitt svar till PO skrev ansvarig utgivare att uttalandena i artikeln stämde ganska väl med förordet till TV-profiens bok. Att Hänt Extra redigeras "efter en sekulär livssyn" gör att man tycker att det är rimligt att man i rubrik ifrågasätter "om den som sysslade med sådana stollerier var tokig eller inte".

PO ansåg att Hänt Extras journalistiska metod i den anmälda artikeln var vilseledande och "tillhör publicistikens busfasoner".  Även om publicitetsskadan som TV-profilen lidit anses begränsad så är citatet påhittat för att bekräfta antydningen om att hon är tokig. Hon har heller inte fått kommentera tidningens antydningar, skriver PO.

PO och Pressens opinionsnämnd gör samma bedömning och finner att Hänt Extra ska klandras för att tidningen åsidosatt god publicistisk sed.

 

Fler avsnitt
Fler videos