Hanna Stjärne: ”Oväntat många bra gräv trots tal om kris”

7 mars, 2012

FOTO: Pelle Johansson Gräv 2012 Det finns fortsatt hopp om bra grävande journalistik inom den tryckta pressen, konstaterar ordföranden i Guldspadejuryn Hanna Stjärne.

I år har det tillkommit en kostnad om 250 kronor för varje inskickat bidrag till Guldspaden, men det har inte avskräckt särskilt många. 184 bidrag skickades in till årets Grävseminarium, vilket är en marginell minskning jämfört med i fjol. Då var det drygt 200 bidrag som kom in.

Hanna Stjärne, till vardags tidningschef på Upsala Nya Tidning, är ordförande för den skara av nio personer som utgör juryn. Hon säger att arbetet med att välja ut årets nomineringar varit minst lika tufft som under tidigare år.
– Det är alltid väldigt svåra beslut det rör sig om, det är ju så otroligt många bra bidrag som skickas in.

Arbetet blir heller inte lättare av att varje bidrag ska läsas av minst två personer ur juryn. Oftast läser dock tre personer varje bidrag. Dessutom är juryn väldigt strikt med jäv. Ingen jurymedlem som kan tänkas ha personliga band till ett visst bidrag får vara med och rösta om det, vilket till exempel innebär att Hanna Stjärne inte får rösta på bidrag som kommit in från Upsala Nya Tidning.

Juryn kan varje år välja att dela ut hedersomnämnanden till bidrag man anser värdiga. I år är det tre gräv som uppmärksammas på detta sätt.
– De här bidragen lyfts fram av juryn för att de är spännande och kvalitativa. I år har vi också valt att berätta om dem redan i förväg eftersom de förut hamnat för mycket i skymundan, säger Hanna Stjärne.

De hedersomnämnda är Mia Tottmar och Josefin Hökberg från DN Stockholm, sex alias från webbforumet Flashback och bloggen Terjade foton samt privatpersonen Andreas Nilsson. Mia Tottmar och Josefin Hökberg får hedersomnämningen för deras avslöjanden kring Carema Care, Flashbackgrävarna för att de visat  hur naturfotografen Terje Hellesø manipulerat bilder, och Andreas Nilsson för att han genom sociala mediekanaler visat hur SJ upprätthållit en offentlig lögn

En iakttagelse som juryn gjort är att de problem som setts inom den tryckta pressen på senare år inte verkar ha påverkat deras förmåga att utföra gräv av rang.
– Det har länge talats om en kris inom den tryckta pressen, vilket inte är något som vi märkt av. Man har sagt att det finns för lite resurser för att producera bra grävande reportage, men i år har det varit ovanligt många bra bidrag i den här klassen, säger Hanna Stjärne.

En liten besvikelse finns dock rörande kategorin gräv på webben, där det kommit in väldigt få bidrag. Hanna Stjärne uppmanar därför folk att verkligen skicka in sina webbgräv i fortsättningen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Relaterade artiklar
Gräv 2012

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies