Tipsa Journalisten »
Telefon: 08-613 75 00
redaktionen@journalisten.se
annons@journalisten.se
10 juni, 2022
Samtal med Skribenten Nathan Hamelberg går in som chefredaktör för Arbetaren. ”Det känns som att jag står på jättars axlar”, säger han.
Arbetaren ägs av fackföreningen SAC Syndikalisterna och dess chefredaktör ska utses av SACs kongress, men stolen har varit vakant sedan Toivo Jokkala sade upp sig och gick till en tjänst som miljöpolitisk sakkunnig i Bryssel i januari 2020. Annie Hellquist har varit tillförordnad chefredaktör sedan dess, men kommer inte att jobba heltid på tidningen det kommande året. Kulturskribenten och krönikören Nathan Hamelberg som tidigare medverkat i Arbetaren blir hennes vikarie fram till maj 2023. Han tillträdde tjänsten i tisdags.
Hur känns det så här efter ett par arbetsdagar in på nya jobbet?
– När jag tittar bakåt på Arbetarens historia och vilka som har skrivit i tidningen så känns det som att jag står på jättars axlar. Det här är ett hedersuppdrag. Men jag blir ändå undrande över min funktion eftersom det här är en så välfungerande skuta. Jag har i alla fall varit med och planerat utgivningen fram till valet. Det känns bra, och det är verkligen roligt att få arbeta med en av de skarpaste oberoende tidningarna i landet. Den är vänster och har ett perspektiv som jag gillar, säger Nathan Hamelberg.
På vilket sätt?
– Arbetaren skildrar klassamhället och allt slags djävulskap i arbetslivet på ett sätt som få andra gör, oavsett om det handlar arbetsplatsolyckor eller arbetsköpare som inskränker friheter och rättigheter eller utnyttjar människor i Sverige och andra länder.
På vilket sätt vill du förändra tidningen?
– Nu är det ett vikariat, så jag tänker fortsätta Annie Hellquists arbete, men det jag tror att jag kan tillföra någonstans är perspektiv på arbetslinjen – för samtidigt som en del folk har fått mer pengar i plånboken har arbetslinjen skapat förlorare och nu möter vi ökande matpriser och stigande inflation som kommer slå hårt mot arbetare och de som står utanför trygghetssystem oavsett om de arbetar frilans, hoppar mellan projekt eller bara kan arbeta deltid. Både de ökande levnadskostnaderna och klimatomställningen riskerar att vältras över på de som har minst. Vår trygghet har privatiserats genom försäkringar, premiepensionsfonder, skolval. Generellt tycker jag att vi måste prata mer om våra fri- och rättigheter på arbetet och inse att vi gemensamt behöver försvara dem genom solidarisering.
– Sen intresserar mig för hur mycket av politiken som har lyfts bort ur politiken genom olika avtal, till exempel mellan EU och USA. Och så vill jag att vi ska prata mer om populärkultur och hur mycket den styrs av algoritmer och multinationella företag.
Vilka frågor kommer ni att bevaka särskilt inför valet?
– Anställningstryggheten och bostadspolitiken är två områden som borde vara viktigare i andra medier inför valet i höst. Rysslands krig i Ukraina kommer att påverka all bevakning inför valet, men medan den stora inrikespolitiska frågan som andra medier fokuserar på är medlemskapet i Nato, tycker jag att det är viktigare att berätta om de usla villkoren för ukrainska flyktingar i Sverige. Vi ska välkomna dem med öppna armar och även om vi hoppas att de kan återvända till sitt hemland så ska vi inte tidsvillkora deras vistelse här och vägra dem svenskundervisning, säger Nathan Hamelberg.
FOTO: Omni
8 augusti, 2022 |
Journalister på nyhetstjänsten Omni får även utan pandemi jobba varifrån i Sverige de vill. ”Våra anställda kan få en lite högre livskvalitet”, säger chefredaktören Markus Gustafsson.
FOTO: Peter Wixtröm Aftonbladet
23 juni, 2022 |
Aftonbladet-reportrarna Johanna Rapp och Mattias Sandbergs gräv om två advokater som tjänat stora summor pengar på att fuska med sina kostnadsräkningar skakar just nu det svenska rättsväsendet. ”En stor del för oss har varit att arbeta med källor inom kriminalvården för att kunna kartlägga det här fusket”, säger Mattias Sandberg.
3 kommentarer
FOTO: Pierre Björk
9 juni, 2022 |
Svenska Dagbladets profilerade politiska kommentator Annie Reuterskiöld sade upp sig för någon månad sedan. Nu är det klart att hon går till en roll som politisk reporter på Dagens Nyheter. ”Jag har vuxit upp med DN.”
FOTO: Sara Moein/Bokförlaget Polaris
8 juni, 2022 |
Författaren och journalisten Gellert Tamas har följt Sverigedemokraterna i 30 år. Nu kommer hans ”Den avgörande striden”, en larmande debattbok där medierna inte klarar sig undan kritik.
FOTO: Mattias Ahlm/SR
7 juni, 2022 |
Det blev Lubna El-Shanti som i sin frånvaro korades till Årets stilist när Journalisten delade ut priset i torsdags. ”En väldigt fin och glad överraskning”, säger hon.
FOTO: Banfa Jawla/SvD
2 juni, 2022 |
Boken Berättelsen om Ormen Friske tillkom ur en längtan av att få sitta på Riksarkivet. Men sedan växte lojaliteten fram gentemot de omkomna och anhöriga. ”Jag vill inte att den här händelsen ska fortsätta att vara bortglömd”, säger Jack Werner.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Journalisten, Nytorgsgatan 17a, 116 20 Stockholm
Tel:08-613 75 00
E-post: redaktionen@journalisten.se
Journalisten.se har 190 000 unika sidvisningar och 75 000 unika besökare per månad (genomsnitt Google analytics).
Magasinet Journalisten har en räckvidd på 42 000 läsare (Orvesto 2:a kvartalet 2017). Annonsera
Journalisten är Sveriges äldsta och största medietidning. Prenumerera
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies
Kommentarer
Det finns 0 kommentarer på sidan.
Kommentera