Gå direkt till textinnehållet

Han blir Arbetarens vikarierande tillförordnade chefredaktör

Skribenten Nathan Hamelberg går in som chefredaktör för Arbetaren. ”Det känns som att jag står på jättars axlar”, säger han.

Arbetaren ägs av fackföreningen SAC Syndikalisterna och dess chefredaktör ska utses av SACs kongress, men stolen har varit vakant sedan Toivo Jokkala sade upp sig och gick till en tjänst som miljöpolitisk sakkunnig i Bryssel i januari 2020. Annie Hellquist har varit tillförordnad chefredaktör sedan dess, men kommer inte att jobba heltid på tidningen det kommande året. Kulturskribenten och krönikören Nathan Hamelberg som tidigare medverkat i Arbetaren blir hennes vikarie fram till maj 2023. Han tillträdde tjänsten i tisdags.

Hur känns det så här efter ett par arbetsdagar in på nya jobbet?
– När jag tittar bakåt på Arbetarens historia och vilka som har skrivit i tidningen så känns det som att jag står på jättars axlar. Det här är ett hedersuppdrag. Men jag blir ändå undrande över min funktion eftersom det här är en så välfungerande skuta. Jag har i alla fall varit med och planerat utgivningen fram till valet. Det känns bra, och det är verkligen roligt att få arbeta med en av de skarpaste oberoende tidningarna i landet. Den är vänster och har ett perspektiv som jag gillar, säger Nathan Hamelberg.

På vilket sätt?
– Arbetaren skildrar klassamhället och allt slags djävulskap i arbetslivet på ett sätt som få andra gör, oavsett om det handlar arbetsplatsolyckor eller arbetsköpare som inskränker friheter och rättigheter eller utnyttjar människor i Sverige och andra länder.

På vilket sätt vill du förändra tidningen?
– Nu är det ett vikariat, så jag tänker fortsätta Annie Hellquists arbete, men det jag tror att jag kan tillföra någonstans är perspektiv på arbetslinjen – för samtidigt som en del folk har fått mer pengar i plånboken har arbetslinjen skapat förlorare och nu möter vi ökande matpriser och stigande inflation som kommer slå hårt mot arbetare och de som står utanför trygghetssystem oavsett om de arbetar frilans, hoppar mellan projekt eller bara kan arbeta deltid. Både de ökande levnadskostnaderna och klimatomställningen riskerar att vältras över på de som har minst. Vår trygghet har privatiserats genom försäkringar, premiepensionsfonder, skolval. Generellt tycker jag att vi måste prata mer om våra fri- och rättigheter på arbetet och inse att vi gemensamt behöver försvara dem genom solidarisering.

– Sen intresserar mig för hur mycket av politiken som har lyfts bort ur politiken genom olika avtal, till exempel mellan EU och USA. Och så vill jag att vi ska prata mer om populärkultur och hur mycket den styrs av algoritmer och multinationella företag.

Vilka frågor kommer ni att bevaka särskilt inför valet?
– Anställningstryggheten och bostadspolitiken är två områden som borde vara viktigare i andra medier inför valet i höst. Rysslands krig i Ukraina kommer att påverka all bevakning inför valet, men medan den stora inrikespolitiska frågan som andra medier fokuserar på är medlemskapet i Nato, tycker jag att det är viktigare att berätta om de usla villkoren för ukrainska flyktingar i Sverige. Vi ska välkomna dem med öppna armar och även om vi hoppas att de kan återvända till sitt hemland så ska vi inte tidsvillkora deras vistelse här och vägra dem svenskundervisning, säger Nathan Hamelberg.

Fler avsnitt
Fler videos