Hälsinge Kuriren klandras
Hälsinge Kuriren klandras av Pressens Opinionsnämnd för åsidosättande av god publicistisk sed.
Hälsinge Kuriren klandras av Pressens Opinionsnämnd för åsidosättande av god publicistisk sed.
Den 10 februari hade Hälsinge Kuriren en artikel om oegentligenheter på ett namngivet kom-munalt ungdomshem. Det framgick att personal på ungdomshemmet hyste misstankar om ekonomiska oegentligheter och därför hade tagit kontakt med chefen för socialförvaltningen. Kommunens revisorer skulle utreda hur ekonomin på ungdomshemmet hade skötts.
Föreståndaren på ungdomshemmet kände sig kränkt och förnedrad av publiceringarna. Ge-nom att tidningen skrev ut namnet på vårdhemmet visste alla att det var henne tidningen be-rättade om.
Hälsinge Kuriren beklagade att anmälaren mådde dåligt av publiceringarna. Det var emeller-tid en av lokaltidningens viktigaste uppgifter att granska och belysa hur offentliga medel han-terades. Tidningen hade inte lämnat ut hennes namn till någon större krets.
Anmälaren anförde i en kommentar att uppgiften om att hon hade skilts från sin anställning var helt felaktig. Hon var sjukskriven och var anställd till dess hennes förordnande löpte ut. Hon hade inte fått komma till tals i tidningen utan endast fått svara på några frågor och kom-mentera uppgifterna från sin chef. Anmälaren ansåg vidare att hon lätt kunde identifieras ge-nom de uppgifter som tidningen hade lämnat.
Allmänna Pressombudsmannen anser att det förekommit såväl sakfel som uppgifter som kun-de uppfattas som att anmälaren gjort sig skyldig till brott. Hon har inte fått tillfälle till samti-digt bemötande. Hon har genom publiceringen orsakats en publicitetsskada som inte uppvägs av att hon två dagar senare i viss utsträckning fått komma till tals och att de rätta förhållande-na om hennes anställning då redovisas.
Allmänna Pressombudsmannen anser därför att Hälsinge Kuriren klandras för brott mot god publicistisk sed. Pressens Opinionsnämnd gör samma bedömning.