Gå direkt till textinnehållet

Hallå där Maria Pia Boëthius

:… författare och journalist, känd bland annat för Mediernas svarta bok – en kriminografi. Snart är det dags för Mediatan – en oroman.

… författare och journalist, känd bland annat för Mediernas svarta bok – en kriminografi. Snart är det dags för Mediatan – en oroman.

Varför behövs ytterligare en bok med mediekritik?

Mediatan begränsar sig knappast till medie­kritik. Den borrar djupare i vad vi journalister åsamkar världen och vad medievärlden gör med journalisterna när vi uppslukas av den.

Du får ibland kritik för att du är konspiratorisk och förutsägbar. Varför?

– Det får alla mediedissidenter utstå, från Pierre Bourdieu till Noam Chomsky. Det är ett sätt att slippa lyssna och få lov att avfärda.

Vad krävs för att du ska vara nöjd med svenska medier?

– Jag svarar med en motfråga: Vill vi verkligen att berättelsen om världen ska vara underställd marknaden? Ska den inte vara underställd demokratin?

Vad är sämst med Journalisten?

– Journalisten väcker nyfikenhet, det är faktiskt ett bra betyg. Men hela medievärlden behöver oändligt mycket mer samtal med läsarna, lyssnarna och tittarna – också Journalisten. Jag känner bara till två maktcentra i den ”demokratiska” världen som dömer och frikänner sig själva: medievärlden och maffian.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos