Granskningsnämnden upphäver fällning mot Kalla fakta
Efter två prövningar fann Granskningsnämnden för radio och TV att TV4s program Kalla faktas inslag om hälsorisker med mobiltelefoni inte stred mot sändningstillståndet
Efter två prövningar fann Granskningsnämnden för radio och TV att TV4s program Kalla faktas inslag om hälsorisker med mobiltelefoni inte stred mot sändningstillståndet.
Kalla fakta fälldes första gången i februari i år. I inslaget påstods att en cancerstudie vid Karolinska institutet till hälften betalats med industripengar. Och trots att TV4 kunde visa att så var fallet fällde nämnden programmet för bristande saklighet.
I mars i år tog nämnden upp ärendet igen efter begäran från TV4. Men även om nämnden då konstaterade att det sakfel som inslaget fälldes på inte var fel utan rätt hävdade den samtidigt att sakuppgifter inte får användas på ett vilseledande sätt.
Prövades igen
Nu har ärendet omprövats ytterligare en gång. Nämnden tycker att den bild som förmedlades i inslaget, att den i Sverige bedrivna mobiltelefonforskningen inte bara var beroende av finansiering från telekomindustrin utan att forskningen också var styrd av industrin, var missvisande.
Inslaget brast därför i kravet på saklighet, men det var inte så allvarligt att det utgjorde brott mot sändningstillståndet, enligt nämnden.
Fler beslut i Granskningsnämnden för radio och TV:
* Sveriges Radios program P1 Konsument har fällts av Granskningsnämnden för radio och TV för att en utpekad part inte gavs möjlighet till bemötande.
I programmet kritiserades en namngiven person och hans alternativa hälsoverksamhet. Granskningsnämnden anser att företagaren borde ha fått bemöta kritiken i samma inslag.
* Nämnden har fällt Sveriges Radios P4-program Elvakaffet för otillbörligt gynnande.
Programmet handlade om ett företag i Falköping som tillverkade, sålde och distribuerade kosttillskott, naturläkemedel och hudvårdsprodukter.
Det blev en alltför positiv fokusering på företaget och dess produkter, anser nämnden.