GP varslar 20 journalister
En hotande förlust på 70 miljoner kronor gör att 50 anställda, varav 20 journalister, kommer att varslas på Göteborgs-Posten. Det beslutet tog tidningens styrelse vid sitt möte på torsdagskvällen.
En hotande förlust på 70 miljoner kronor gör att 20 journalister kommer att varslas på Göteborgs-Posten. Det beslutet tog tidningens styrelse vid sitt möte på torsdagskvällen.
På fredagen informerades personalen på Göteborgs-Posten om det nya sparpaket – det sjätte på två år – som ledningen nu ser sig tvungen att lägga.
Varslet är det första som drabbar journalister på GP sedan 1926, då Harry Hjörne köpte tidningen. (Däremot har GP sagt upp personal i tryckeri och kontor samt 12 journalister på lokaltidningarna GP Nära, som lades ner i vintras.) Varslet är en kombination av det nya sparpaketet och det förra, som ännu inte fått full effekt.
-Det är oerhört tråkigt att vara klubbordförande en dag som denna, när GP för första gången i historien varslar journalister, säger Bertil Guslén, journalistklubbens ordförande, till Journalisten.
Trots flera veckors rykten och spekulationer om ”100 jobb bort, varav 50 journalister”, mottogs det nya sparpaketet inte med en lättnadens suck.
-Visst är det något mildare än det värsta scenariot vi befarade, men det handlar ändå om 20 kamrater som tvingas ut på gatan och det känns inte alls roligt, säger Bertil Guslén.
Ännu är det oklart vilka avdelningar och personer som berörs. MBL-förhandlingarna kommer troligen inte att inledas förrän efter sommaren. Det ger ett litet andrum, ifall annonsmarknaden vänder snart.
-Jo, men samtidigt blir det en väldigt trist semester för många. Stämningen i dag är inte alls bra, det här sätter ju ner humöret både för dem som vet att jobben är hotade och deras kolleger, säger Bertil Guslén.
Framför allt är det raset för plats- och varumärkesannonser som slår hårt mot GP, som tidigare var den lönsamma motorn i GP-koncernen. Morgontidningen har tappat nästan 300 miljoner i intäkter sedan år 2000 och GPs ledning ser ingen ljusning i sikte.
Kunde styrelsen agerat annorlunda?
-Nej, jag har svårt att se det. Jag tycker de har agerat ganska klokt. Genom att börja spara i tid har vi sluppit panikåtgärder. Men visst är det tråkigt att tvingas arbeta under allt knappare förhållanden, säger Bertil Guslén.
Däremot är han kritisk mot att utdelningen till aktieägarna inte bantas, trots alla sparpaket.
-Visserligen har utdelningen legat på samma nivå, 16 miljoner kronor, vare sig det gått bra eller dåligt på senare år, säger Bertil Guslén.
-Men när man lägger stora sparpaket på personalen, finns det ett pedagogiskt värde i att också aktieägarna tar sin del av besparingarna.
Han säger till Journalisten att klubben kommer att hålla hårt på turordningsprincipen ”sist in, först ut”.
-Någon annan inställning kan vi inte ha.
GPs redaktion består idag av knappt 300 personer. Redaktionen har vuxit sedan slutet av 90-talet, främst till följd av satsningar på webbtidningen.
-Den numerär vi har nu är ungefär samma som vi hade 1997-1998, innan vi började anställa folk för webben, konstaterar Bertil Guslén.
Så sent som 1999 och 2000 gjorde GP-koncernen rekordstora vinster, runt 130 miljoner kronor båda åren. Men 2001 slutade i förlust, på 21 miljoner, och förra året blev det 84 miljoner back, den största förlusten i koncernens historia.