Gå direkt till textinnehållet

Ginna Lindberg: ”Ekot är som en godispåse”

Ginna Lindberg som för närvarande är Ekots korrespondent i Washington blir från och med januari 2013 ny programchef på Ekot. ”Det är som en oemotståndlig godispåse av förstklassig svensk journalistik”, säger hon till Journalisten.

När Journalisten når Ginna Lindberg per telefon på onsdagseftermiddagen har hon precis lämnat barnen. Det är tidig morgon i Washington och hon är på väg till Richmond i Virginia för att göra ett reportage om förändringar i röstregistreringen.

– Jag har varit Washingtonkorrespondent i snart sex år, vanligtvis brukar kontrakten gå i tre, högst fyra år. Men det känns ändå vemodigt att lämna USA och det här jobbet som korrespondent som jag älskar, säger Ginna Lindberg.

– Jag kom hit 2007 mitt i primärvalet och sedan dess har det varit full fart, oavbrutet intensivt, spännande och löjligt roligt.

Hon har tillsammans med kollegan Sten Sjöström täckt hela USA för Ekots räkning, med allt från politik, ekonomi och kultur till feature.

– Man känner sig ständigt otillräcklig, och har konstant sömnbrist, det ingår i jobbet. Men samtidigt är det det som är roligt, att det är så varierande saker jag har fått syssla med, med allt från de snabba puckarna i nyhetssändningarna till de fördjupande reportagen och analyserna. Man får använda båda hjärnhalvorna, säger Ginna Lindberg.

Som programchef för Ekot kommer hon att ha ansvar för P1-morgon, Studio Ett, Konflikt, God morgon världen och Ekots Lördagsintervju.

Hur kom det sig att du sökte jobbet som programchef på Ekot om det nu är så roligt att vara korrespondent i Washington?
– Jag har jobbat som chef tidigare och det passade mig bra. Sen är Ekot som en oemotståndlig godispåse med försklassig svensk journalistik. Jag brinner verkligen för public service. Att få vara med och leda och utveckla Ekots program känns jätteroligt, och hedrande. Den kompetens och erfarenhet som finns på Ekot är enorm. Jag är oerhört glad och stolt över att ha fått det här jobbet.

Vad vill du förändra på Ekot?
– Jag ska nog akta mig för att börja förändra saker på distans. Jag börjar inte förrän i januari och jag har en spännande och intensiv höst framför mig med det amerikanska presidentvalet. Jag vet faktiskt inte om och vad jag skulle vilja förändra, det måste jag i sådant fall göra tillsammans med redaktionen.

Ginna Lindberg har arbetat på Ekot sedan 1992, bland annat som utrikeschef fram till 2007.

Samtidigt tar Klas Wolf-Watz (bilden till höger) över chefskapet på P1-morgon. Klas Wolf-Watz har arbetat på Ekot sedan 1996 och har bland annat varit reporter och programledare för Studio Ett och P1-morgon.

Fler avsnitt
Fler videos