Generationsskifte på kongressen
Över 70 procent av ombuden på Journalistförbundets kongress i oktober var inte ombud på den förra kongressen 2011. 65 procent av ombuden är kvinnor, en ökning jämfört med 2011.
I slutet av maj genomfördes Journalistförbundets val till höstens kongress, som är förbundets högsta beslutande organ. Drygt 14 procent av förbundets medlemmar valde att delta i framröstningen av de 111 ombuden som ska besluta om Journalistförbundets inriktning och verksamhet de kommande tre åren.
Omsättningen bland ombuden brukar vara förhållandevis låg mellan kongresserna, men i år har ett generationsskifte inträffat. 80 av de 111 ombuden som är valda till årets kongress var inte med på kongressen 2011.
– Vi har inte någon statistik bakåt på antalet nya ombud per kongress. Men generellt sett är det ofta en hel del ombud som är nya på varje kongress. Därför har vi också ett informationsmaterial kring hur det fungerar att vara kongressombud rent praktiskt med motioner och yttranden, hur man begär ordet, hur röstningar går till och så vidare. Sedan brukar flera av distrikten och en del större klubbar samla sina ombud och gå igenom de motioner som skickats in som en del i förberedelserna inför kongressen, säger Peter Skyhag, informationsstrateg på Journalistförbundet.
I Dagspressdistriktet är det bara två av de fjorton ombuden som också var ombud på kongressen för tre år sedan. I Radio- och TV-distriktet är de tre av fjorton. I tio av Journalistförbundets tjugotvå distrikt är samtliga valda ombud ”nya”.
Åsa Wallin är för första gången ombud för förlagsdistriktet, men det är inte hennes första kongress. Hon var ombud för Södermanlands distrikt på kongresserna 2008 och 2011.
– Jag arbetade på Eskilstuna-Kuriren och var ordförande för Sörmlands journalistdistrikt då och blev vald till ombud. Nu arbetar jag på ett litet Bonnierägt förlag som heter Svenska Nyhetsbrev som mest jobbar business-to-business, och sitter i journalistklubbens styrelse på Bonnier Business Media. Det är hemskt roligt att ha blivit vald till ombud igen, berättar Åsa Wallin.
Har du ett annat perspektiv nu när du representerar förlagsdistriktet än när du representerade Södermanlands distrikt?
– Nej, det tycker jag inte. För mig är arbetsvillkoren en viktig fråga och det ser ungefär likadant ut överallt. Arbetsmiljön, villkoren för vikarier, frilansar och fast anställda – allt handlar om journalistiskt arbete och att journalisterna måste få förutsättningar för att klara av att göra god journalistik. Det har skett en väldig effektivisering på arbetsplatserna de senaste åren. Det har genomdrivits stora besparingar med uppsägning av personal. Det innebär påfrestningar för de journalister som blir kvar och det påverkar journalistiken. Det är en fråga som jag tror kommer att komma på kongressen, säger Åsa Wallin.
Fatima Grönblad, Frilans Riks, kan kalla sig kongressveteran eftersom detta blir hennes tredje kongress som ombud.
– Jag tror att det kan bli bra med många nya, det kommer säkert att komma massor av nya bra idéer. Jag minns att det var väldigt spännande att vara ombud första gången – besluten som fattas är ju viktiga och får effekt, säger Fatima Grönblad.
Hon tror att gränsdragningsfrågan kommer att bli stor på årets kongress. Frågan om vilka som ska få vara med i förbundet har dykt upp på varje kongress, och det brukar komma minst en motion rörande gränsdragning för frilansar från Frilans Riks. Men frågan har vuxit sig större sedan förra kongressen.
– Jag vet att det är på gång ett förslag från förbundsstyrelsen i den frågan, som jag tror kan bli bra. Det är en viktig fråga för många frilansar förstås, men det finns andra aspekter – till exempel när det gäller gränsdragning mellan journalister och informatörer eller vilka sorters medier som man kan arbeta för och vara välkommen i Journalistförbundet. Om man skriver för Avpixlat, är man journalist då? Var går gränsen? De frågorna tror jag kommer att dyka upp på kongressen.
Men den största frågan på kongressen kommer att bli de otrygga jobben, tror Fatima Grönblad och flera av de ombud Journalisten pratat med.
Det ser också ut att bli fler ombud som är bemanningsanställda. Av Dagspressdistriktets fjorton ombud är fyra anställda på bemanningsföretag.
Anna Flytström är ordförande för journalistklubben på bemanningsföretaget Schibsted Media och fick flest röster i Dagspressdistriktets ombudsval. Det här blir hennes första kongress.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig eftersom jag aldrig varit på kongress tidigare. Men för mig är självklart de otrygga jobben en viktig fråga, och bemanningsföretagen är förstås det område jag kan bäst. Jag vet att bemanningsfrågan var stor på förra kongressen och jag hoppas att den kommer att bli det i år igen, säger Anna Flytström.
– Osäkra anställningar blir vanligare. Tidningar lägger ut mer journalistiskt arbete på produktionsbolag och på frilansar, och tar in bemanningsföretag i stället för att anställa. Trenden är att journalister kommer längre och längre bort från trygga anställningar.
En av förbundets mest erfarna kongressrävar är Olle Fors på Expressen, men han blev inte vald som ombud den här gången utan står som förste suppleant för Dagspressdistriktet. Han undanbad sig en plats i valberedningens förslag i år.
– Jag fyller 65 nästa år. Det är betydligt viktigare att yngre kolleger får åka på kongressen. Att det är så pass många nya ombud visar att det finns en facklig återväxt och jag är särskilt glad över att så många bemanningsanställda åker på kongressen. Risken är att många fler journalister kommer att ha otrygga anställningar i framtiden, säger Olle Fors.
Journalistkongressen är Journalistförbundets högsta beslutande organ och hålls vart tredje år. Den senaste kongressen hölls 2011. Årets kongress hålls den 21-23 oktober på Djurönäset i Stockholm.
Fakta/111 som bestämmer Journalistförbundets framtid
Här är de som ska bestämma förbundets framtid:
Distrikt
Södermanland
Sven Rydén
Östergötland
Zenaida Hadzimahovic
Hector Barajas
Småland
Karin Pilkvist
Anita Kendes
Madeleine Hammarström
Michael Joelsson
Lars Nilsson
Gotland
Petra Jonsson
Södra
Torbjörn Wester
Hans Zillén
Isabelle Beckman
Pia Åkesson Röding
Hedvig Juhasz Toth
André Jönsson
Maria Kållberg
Rebecka Sjöberg
Marie Schulz
Clifford Johansen
Kicki Myrberg
Halland
Åsa Montan
Christina Kihlström
Västra
Hanna Nyberg
Linn Ohlsson
Eva Åkesson
Andrea Valderrama
Lisa Andersson
Pia Svensson
Jonas Emtervall
Per Engelbrektsson
Nina Sjöman
Värmland
Kent Sjögren
Simon Strinnholm
Örebro
Marita Johansen
Måns Uggla
Västmanland
Terje Lund
Dalarna
Ragna Fahlander
Anders Hansson
Gävleborg
Evelina Davidsson
Eva Persson
Västernorrland
Susanne Sjöstedt
Pernilla Näslund
Jämtland
Tomas Backlund
Västerbotten
Inger Ljung Olsson
Jonas Lindesköld
Norrbotten
Urban Edin
Tommy Lundqvist
Dagspress
Anna Flytström
Josefine Elfström
Therese Sahlén
Anders Forsström
Caroline Cederquist
Karolina Tolstav
Torbjörn Ek
Rebecka Guzmán
Gustav F Andersson
Lina Siksjö
Margaretha Levin- Blekestad
Viktor Ander
Niclas Vent
Thomas Berglund
Förlagsdistriktet
Pia Lundgren
Sara Grant
Erik Wisterberg
Birgitta Westerberg
Åsa Wallin
Tiina Demargne
Lena Falk
Radio- & TV
Maria Ridderstedt
Ulrika Hyllert
Johanna Hultman
Ann Johansson
Lottie Cronestrand
Marja Grill
Loukas Christodoulou
Gustav Asplund
Regina Svedberg
Sophia Weston
Aina Jutterström
Pia Weisberg
Thomas Gjerdingen
Firas Jonblat
Ekendistriktet
Anni Alm
Ylva Rehnberg
Janna Ayres
Pernilla Josefsson
Cecilia Alstermark
Rebecka Gordan
Ylva Säfvelin
Linnea Falk
Sofia Andersson
Mats Hellmark
Henrik Berglind-Dehlin
Frilans Riks
Fatima Grönblad
Jennie Larsson
Elisabet Wahl
Aziza Dhaouadi
Kristina Mattsson
Carl-Magnus Höglund
Natacha López
Rickard Jakbo
Henrik Sannesson
Anna Sjöstrand
Göran Schüsseleder
Jonas Ohlin
Malin Wahlstedt
Gert Lundstedt
Jenny Ryltenius
OJ-distriktet
Birgitta Fredén
Allan Eriksson
Lena Mårtenson- Tingstam