Gå direkt till textinnehållet

Gemensamt bolag för Skånetidningar utreds

Tre lokaltidningar i Skåne har planer på att gå samma i ett gemensamt bolag. De tidningar det gäller är Kristanstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. – Vi skall utreda om vi har några fördelar av ett gemensamt bolag. Har vi inte det blir det ingen allians, säger Charlie Svensson, ordförande för Kristianstadspress.

Tre lokaltidningar i Skåne har planer på att gå samma i ett gemensamt bolag. De tidningar det gäller är Kristanstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

– Vi skall utreda om vi har några fördelar av ett gemensamt bolag. Har vi inte det blir det ingen allians. Men vi tror att det finns fördelar, säger Charlie Svensson, ordförande för stiftelsen Kristianstadspress som äger 52 procent av Kristianstadsbladet.

Redaktionellt utbyte

Tidningarna hoppas kunna spara pengar genom att utbyta annonser, men också genom ett redaktionellt samarbete om riksnyheter, ekonomisidor och viss feature.

Annons Annons

– Journalistklubben är inte negativ till utredningen. Vi ser inga orosmoln. Arbetsgivarna har betonat att de tre tidningarna skall behålla sina varumärken och sin lokala förankring. Tanken är att vi skall byta material från de olika delarna av Skåne, säger Lena Timelin, fackklubbens ordförande på Kristanstadsbladet. Hon vill dock inte spekulera i om det blir några personalförändringar innan några beslut har fattats.

Planerna på ett gemensamt bolag kommer att snabbutredas och i slutet av september skall det finnas underlag för ett beslut. Om allt går enligt planerna kan en direktör för det nya bolaget tillsättas efter årsskiftet.

pj@sjf.se

Fotnot: Kristianstadsbladet ägs till 52 procent av Kristanstadspress och 48 procent av Sydsvenska Dagbladet AB, dotterbolag till Bonnier Dagstidningar AB. Ystads och Trelleborgs Allehanda ägs av Tidnings AB Allehanda Syd, som är ett helägt dotterbolag till Sydsvenska Dagbladet AB.

Fler avsnitt
Fler videos