Gå direkt till textinnehållet

Frostiga relationer på väg att förvärras

Inget tyder på att den frostiga relationen mellan politiker och medier håller på att tina i Storbritannien. Tvärtom går den mot djupfryst. Och läget är fortfarande kaotiskt, säger SRs Martin Jönsson, som har bevakat utvecklingen i Storbritannien.

Mediestormen som legat över Storbritannien de senaste åren har inte kunnat undgå någon. Det började 2011 med The Guardians avslöjanden om News of the Worlds illegala telefonavlyssningar. Avlyssningsskandalen ledde till en omfattande förundersökning och i slutet av oktober inleddes rättegången mot tidigare VDn Rebekah Brooks, Andy Coulson och sex andra tidigare medarbetare på NotW.

Men skandalen ledde också till att det självreglerande pressetiska systemet kollapsade och PCC (Press Complaints Commission, den brittiska motsvarigheten till Pressens Opinionsnämnd) dömdes ut –  kanske i förtid, för antalet anmälningar de hanterar är nu fler än någonsin tidigare.

Den omfattande Leveson-utredningen rekommenderade i sin rapport en etisk nämnd som lyder under en lagstödd myndighet som ersättning för PCC, men det brittiska parlamentets beslutade att inför ett kungligt fördrag (royal charter) med befogenheter att bötfälla tidningar. Förra veckan skrev drottningen under fördraget. Protesterna från pressen har varit omfattande och det nya systemet ser ut att bli bojkottat.

Annons Annons

– Regionaltidningarnas organisation har sagt att de inte kommer att acceptera chartern. Murdochpressen vägrar också och säger att det kommer att etableras alternativa regleringsformer. Läget är fortsatt kaotiskt, säger Martin Jönsson, biträdande programchef på Sveriges Radio.

Martin Jönsson.Martin Jönsson har bevakat utvecklingen inom den brittiska pressen under flera år.

– Man kan säga att det publicistiska haveriet som skandalen innebar följts av först ett politiskt haveri, med en onödig långbänk, och sedan ett haveri kring själva regleringen, där alla nu kör varsin linje. Vilket innebär att Storbritannien i praktiken inte haft ett fungerande pressetiskt system på många år och inte lär ha det på många år än. Det är förstås förödande för de sista resterna av trovärdighet som fanns för pressen, säger Martin Jönsson.

Relationen mellan politiker och medier i Storbritannien är numer mycket frostig, inte minst på grund av Edward Snowden-avslöjandena i The Guardian. Förra veckan riktade premiärminister David Cameron ett förtäckt domstolshot mot The Guardian om tidningen inte tog ett ”socialt ansvar”.

Martin Jönsson menar att den frostiga relationen till stor del beror på att pressen är mer politiserad och partitrogen i Storbritannien.

– Men också på att det finns ett starkare tryck att reglera pressen och tvinga den till tystnad, med förbud kring vad man får rapportera och så vidare.

Tror du att det som händer nu i Storbritannien kommer att få efterverkningar i andra länder?
– Det som framför allt hänt i UK är ju att stora delar av pressen grovt brutit mot både lagar och pressetik, systematiskt och under många år. Därför är det inte konstigt att domare Leveson föreslog en ny och hårdare reglering. PCC var tandlöst och korrupt: pressen hade inte klarat uppdraget på egen hand. Visst finns alltid risken att lagstiftare inspireras av andra länder, men jag tror inte den är särskilt stor, eftersom få länder har samma former av övertramp och politiska styrning.

Fler avsnitt
Fler videos