Gå direkt till textinnehållet

Frilansklubb uppmanar: Säg nej till lägre arvoden

Västra Frilansklubben försöker få alla frilansar som jobbar för GP-bilagan Två Dagar att gemensamt säga nej till lägre arvoden i samband med att Spoon tar över produktionen.

Som Journalisten berättat har Göteborgs-Posten beslutat att lägga ut produktionen av helgbilagan Två Dagar på produktionsbolaget Spoon. Följden är att frilansarvodena sänks för de som medverkar.

I går kväll skickade Västra Frilansklubben ett mejl till alla som skrivit i eller fotat för Två Dagar det senaste året. Man uppmanar dem att kollektivt säga nej till lägre arvoden.

– Om den absoluta majoriteten av de som medverkar regelbundet är med på tåget tror vi att det kommer att ha effekt. Det blir väldigt svårt för Spoon att byta ut alla, säger Carl-Magnus Höglund i klubbstyrelsen.

– Bakgrunden till brevet är att vi kontaktades av frilansar som var förbannade över att ha fått veta att arvodena troligen sänks. Det här är svårt att driva för enskilda, då man riskerar att sägas upp.

På ett halvt dygn har ett 25-tal redan sagt att de är med på tåget. Det ser Carl-Magnus Höglund som hoppfullt.

GPs redaktionschef Anders Goliger har sagt till Journalisten att han inte tycker att det är en god idé att sänka frilansarvoden men att frilansar har ”långsiktigt att vinna på att GP finns kvar”.

Ett märkligt resonemang, tycker Carl-Magnus Höglund.

– Det blir konstigt att en underleverantörs underleverantör får sina löner sänkta – GP borde själva föregå med gott exempel och sänka egna löner också. Det här är en outsourcing som påminner om den som görs i klädbranschen med låglöneländer.

Fler avsnitt
Fler videos