Gå direkt till textinnehållet

Frilansande programmakare utan idéskydd

Risken för idéstöld är något frilansande programmakare får leva med. TV-bolagen vill ha färdiga idéer via mejl, och skriver inte sekretessavtal.

Frilansarna Henrik Hjelmberg och Magnus Bergström har utvecklat ett dussintal idéer till underhållningsprogram. När de kontaktat TV-bolagen har dessa bett att få detaljerade koncept via mejl. Men programmakarna har inte velat avslöja koncepten utan att ha garantier för att de inte stjäls. Journalistförbundets jurist rekommenderade dem att först teckna ett sekretessavtal.

– Kanalerna har inte velat skriva på dem. De har hänvisat till ett gentlemens agreement, som ju inte inneburit något verkligt skydd för oss, säger Henrik Kjellberg.

Lars Beckung, programdirektör på Kanal 5, tror å sin sida att de flesta TV-kanaler i Sverige har en liknande hantering:

– Vi är oerhört beroende av att programmakare kommer till oss med sina idéer och bygger det förtroendet genom att inte stjäla idéer. Ibland kommer flera liknande idéer samtidigt, då får man vara tydlig med det.

Magnus Bergström är inte bekväm med denna förklaring, som han fått från flera kanaler:

– Det är ett ensidigt förtroende, vi ska ha förtroende för dem, aldrig tvärtom. Vi borde kunna få ett riktigt skydd och inte vara utelämnade till en god vilja. Vi ser våra idéer som produkter, och hellre än att ge bort dem överväger vi att lägga allt på hyllan, säger Magnus Bergström.

Olle Willöf, Journalistförbundets jurist, konstaterar att frilansarnas valmöjligheter är begränsade:

– Man kan inte tvinga bolagen att skriva på ett sekretessavtal om de inte vill. Då har säljarna i praktiken inget annat val än att lita på dem. Däremot kan de först presentera idéerna i en mer generell form, utan detaljer.

Fler avsnitt
Fler videos