Frilans Riks: Skriv
inte på Egmonts avtal

21 september, 2016

"Fulavtal" I dag börjar Egmont att skicka ut ett nytt frilansavtal, där man vill ha full användarrätt av köpt material. Frilans Riks ordförande Victoria da Silva avråder frilansar från att skriva på.

Journalisten skrev i juni om avtalet, som då skickades ut till Egmonts danska frilansar men som i dag börjar sändas ut även i Sverige. Avtalet innebär att frilansarna ger upp all upphovsrätt på alla plattformar, även sådana som ännu inte existerar, för all framtid, utan någon extra kompensation. Frilansmaterial ska också kunna användas i marknadsföringssyfte utan extra ersättning

– Det material vi köper in vill vi kunna använda fritt, säger Johan Taubert som är förlagsdirektör på svenska Egmont Publishing.

Han menar att bakgrunden till avtalet är mediebranschens kris med annons- och upplagetapp som enligt honom även drabbar Egmont sedan ett antal år.

– Faktum är att hela tidningsbranschens affärsmodeller håller på att implodera.

Det har lett till rationaliseringar och sparkrav inne på redaktionerna, påpekar Taubert.

– Nu måste vi se vad vi kan göra i våra kontakter utanför huset. Det ligger i allas intressen att vi kan fortsätta bedriva en verksamhet.

Hur ser du på kritiken mot den här typen av frilansavtal, att ni tar frilansars upphovsrätt?

– I så fall är det väl användarrätten vi försöker ta.

Hur ser du på risken för frilansbojkott?

– Det vore oerhört olyckligt. Vi har en väldigt bra relation till många av våra frilansar.

Frilans Riks ordförande och upphovsrättsansvariga, Victoria da Silva, uppmanar just frilansar som får Egmonts nya avtal att inte skriva på.

– Jag hoppas att så många som möjligt är medlemmar hos oss och att vi går ihop, för först då man kan göra något åt sådana här avtal. Har de inga frilansar som jobbar åt dem får de problem, säger hon.

– Vi kan inte ge bort materialet, vi måste få betalt för det jobb vi gör och inte förlora upphovsrätten.

Hur ser du på argumentet att branschen ju är i kris och att även frilansar måste ta ansvar?

– Varför ska frilansarna betala för att alla mediechefer har misslyckats med att ta betalt på internet? Vi har redan varit med och betalat i många år, arvodena har legat still eller nästan gått ner. Nu ska vi betala igen för att de inte har lyckats ta betalt för sitt material. Det är verkligen att skylla ifrån sig, menar Victoria da Silva.

Taggar: Egmont, Frilans Riks
"Fulavtal"

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies