Friare former för valdebatten i SVT
Sveriges Television laddar om i årets valbevakning och satsar på tunga och populära namn i grillningen av partiledarna: Erik Fichtelius och Stina Lundberg leder nio direktsända timmar med intervjuer och slutdebatt.
Sveriges Television laddar om i årets valbevakning och satsar på tunga och populära namn i grillningen av partiledarna: Erik Fichtelius och Stina Lundberg leder nio direktsända timmar med intervjuer och slutdebatt.
För Erik Fichtelius som var med vid SVTs förra valbevakning är detta ett tillfälle att ta revansch.
För medan TV4 efter förra valrörelsen fick beröm för sitt fria sätt att hantera slutdebatten klankades det på SVT för att kanalen i sin slutdebatt alltför formellt skipade millimeterrättvisa i sitt rigida mätande av talartid.
– Politikerna ville ha det så, säger Erik Fichtelius. Som en sista reminiscens av det gamla ville politikerna behålla greppet om SVT. Men i TV4 gick det an att ha friare former.
Det bästa som hänt SVT är att företaget fått konkurrenter, tycker Erik, som själv applåderade kollegerna på TV4. När de tog ut svängarna fick även journalisterna på SVT nytta av det.
– Nu kommer vi att ha friare former i slutdebatten. Sakområden ska få brytas mot varandra men vi behöver inte följa någon riksdagsordning.
Relationen mellan politiker och journalister beskrivs ofta som en kamp om dagordningen. Journalisterna anses under de senaste decennierna ha tagit sig större makt, en utveckling som en del anser vara av ondo.
Ett steg tillbaka
I en nyutkommen bok, Besked i kväll! Valprogrammen i svensk radio och TV (Stiftelsen Etermedierna i Sverige 2002), argumenterar statsvetarna Peter Esaiasson och Nicklas Håkansson för att partierna bör få större möjligheter att själva bestämma vilka sakfrågor som ska prioriteras i valprogrammen. Journalisterna bör, för demokratins skull, ta ett steg tillbaka och återge de folkvalda rätten att sätta dagordningen, anser Esaiasson/Håkansson.
Erik Fichtelius och Stina Lundberg tycker att statsvetarnas synpunkter är rimliga såtillvida att varje parti måste få presentera sin politik.
Men, invänder de, det är journalisternas uppgift att också visa på komplikationer och målkonflikter. De båda journalisterna tycker att Esaiasson/Nicklasson går över gränsen när de vill ha en politikerstyrd valbevakning.
Och de har svårt för att se det problematiska i statsvetarnas påpekande om att yrkesidealet om kritiskt granskande leder till att journalister tar upp frågor som politiker ogärna talar om.
– Ingen vill prata om liken i garderoben, säger StinaLundberg. Om allt vore så enkelt som politikerna vill framställa det som skulle vi få propaganda.
Tittarna har hört av sig till valredaktionen med frågor om EMU, ett ämne som politikerna inte vill prata om, men som de knappast lär kunna hålla ifrån sig i SVT-utfrågningarna.
Inför de sju timmarnas partiledarintervjuer och den två timmar långa slutdebatten, har Stina Lundberg ägnat sommaren åt att plugga in sig på politiken och plöjt böcker och klipp.
Det är ett tag sedan hon höll på med den här sortens journalistik. Under senare år har hon mest varit känd som frilansande TV-intervjuare av svenska och internationella celebriteter.
Men hon är från början nyhetsjournalist och jobbade på 80-talet som nyhetsreporter på Dagens Eko (där hon för övrigt anställdes av Erik Fichtelius).
Erik Fichtelius som de senaste tio åren bevakat politik har kunnat ta det lugnare med förberedelserna.
Nu har de kommit så långt att de börjat formulera frågor och diskutera ämnesområden att ta upp.
Influerade av Sawatsky
Både Stina Lundberg och Erik Fichtelius är influerade av den amerikanske intervjugurun John Sawatsky och de är medvetna om att som man frågar får man svar; responsen beror på hur exakt frågan formuleras.
Erik Fichtelius anser att exaktheten är viktig – inte minst i umgänget med politiker, som är mycket noga i valet av ord. En glidning i ordvalet gör att de kan hamna snett.
Han, som följt politiken i tio år, ser det finmaskiga rastret och nyanserna där andra bara ser en grå ordmassa.
– Jag reagerar när en politiker säger ”ska” i stället för ”bör”.
– Erik tänker mera på att få fram så mycket fakta som möjligt, säger Stina Lundberg. Men nyanserna i den politiska retoriken går många människor förbi.
Hon försöker mera få fram saker som folk direkt kan relatera till.
Över åren har stilen i utfrågningarna ändrats.
– Förut försökte man ställa politikerna mot väggen, sätta dit dem, vinna, säger Stina. Det blev mycket torrt och tråkigt för de oinvigda.
Journalister har kompetens att granska och göra frågor spännande och tillgängliga så att folk orkar bry sig. Konsten är att inte förlora alltför mycket av nyanser och komplikationer.
Vissa frågor måste ställas även om de uppfattas som tråkiga: Vad kostar en reform? Hur ska den finansieras? Vad får då stryka på foten?
Är man påstridig med de frågorna löper man risken att verka gnällig; journalisterna kan framstå som inkvisitoriska, men det får man ta, anser Erik Fichtelius.
Trots att politiker ogärna vill prata om målkonflikter finns det undantag. Erik Fichtelius ger två exempel på vad han ser som politiskt mod:
– Centerns bärande skatteförslag är ett nytt skatteavdrag som skulle kosta många miljarder. Men på stämman i somras var det många som också ville avskaffa fastighetsskatten. Då tog ledningen en strid om prioriteringarna, och förklarade barskt att man inte skulle ha råd med bägge reformerna. Centerledningen vågade stå för en målkonflikt.
Även Alf Svensson har medgett en målkonflikt: Det går inte att leva på vårdnadsbidrag. Det leder till att den som tjänar minst blir hemma, vilket inte främjar jämställdheten eftersom det oftast är kvinnan som har den lägre lönen. Men enligt Alf Svensson är detta en fråga om barnens bästa, ingen vuxenfråga.
TV av EMU
Stina Lundberg pekar på att TV-mediet lämpar sig för ämnen som ligger folks känslor nära, konkreta ämnen som vård- eller invandrarfrågor. Men hur gör man med EMU i TV?
Eller, som Erik Fichtelius envisas med att framhålla, frågan om ”det strukturella budgetunderskottet” är viktig.
Den underliggande frågan är hela tiden ekonomin. Vad kan man göra och vad har man råd med?
Ambitionen att framställa förhållanden begripligt och konkret kan göra att nyanser försvinner.
– Många uppfattar alla partier som lika. Men exempelvis i familjepolitiken finns ideologiska skillnader även mellan de borgerliga partierna, vilket inte minst visat sig under sommaren.
Stina Lundberg och Erik Fichtelius har inte gjort upp om någon särskild arbetsfördelning under intervjuerna. Var och en måste få lov att vara sig själv.Erik Fichtelius är mer restriktiv än Stina Lundberg med att använda sig själv i jobbet.
Men ErikFichtelius, som i dag är småbarnspappa, har gjort en privat erfarenhet som kan vara användbar i jobbet som politisk journalist.
– Jag har nu upptäckt att barnbidraget motsvarar en månads förbrukning av blöjor, säger han.
hl@sjf.se
Valprogram i TV
Sveriges Television:
Fläsk. Ungdomsprogram om demokrati, makt och samhälle med olika programledare i varje program. Första programmet med Jan Dinkelspiel som programledare sändes i SVT2 i söndags.
Ditt val 2002, SVT1, söndag den 18 augusti. Othman Karim och Anna Hedenmo leder en direktsänd debatt där första- och andragångsväljare får ställa frågor till partiledarna.
Karavanen. Sverker Olofsson reser runt i Sverige och direktsänder i sju program. Första programmet sänds i SVT1, måndag den 19 augusti.
Utfrågningen. Erik Fichtelius och Stina Lundberg frågar ut partiledarna. Första programmet sänds i SVT1 torsdag den 22 augusti, Se artikel.
Duellen, SVT1. K-G Bergström leder en direktsänd debatt mellan statsminister Göran Persson och ledaren för det största oppositionspartiet Bo Lundgren (m). Sänds onsdagen den 9 september.
Mosaik i valet. Sverigedemokraterna granskas i valrörelsen av Mosaiks redaktion. Programledare är Othman Karim. Sänds i SVT1, onsdagen den 11 september.
Slutdebatt i SVT1, fredag den 13 september. Stina Lundberg och Erik Fichtelius leder debatten med alla partiledarna. Se artikel.
Valvaka, SVT1. Söndag den 15 september sänds valvakan med Marianne Rundström och Claes Elfsberg som programledare.
TV4:
Valintervjun. Sju timslånga partiledarintervjuer med Lennart Ekdal och Alice Bah som programledare. Hemliga gäster dyker upp under programmen. Premiär tisdag den 13 augusti.
Valpassagen. Henrik Johnsson och Tilde de Paula tar pulsen på Sverige och direktsänder ett debattprogram från ett café i Stockholm. Konkreta frågor som rör svenska folket kommer att diskuteras. Första programmet sänds måndag den 9 september.
Valbåten. På Göta kanal går TV4s båtturnè med Lasse Bengtsson och Malou von Sivers. Nyhetsmorgon direktsänder debatter och intervjuer från båten med start måndagen den 9 september.
Valdebatt med alla partiledare, ledd av Lena Smedsaas och Lennart Ekdal sänds tisdag den 10 september.
Valvakan den 15 september leds av Bengt Magnusson och Malou von Sivers.
TV8:
O som i Ortmark – valspecial. Åke Ortmark och Christer Isaksson intervjuar partiernas talesmän. Premiärprogrammet sänds torsdag den 29 augusti.