Gå direkt till textinnehållet

FRA bryter mot lagen

Computer Sweden har granskat hur FRA följt reglerna som ska skydda privatpersoners integritet. I nästan vart tredje fall som kontrollerats fanns brister. Bland annat lämnades information ut till Säpo utan relevant motivering, vilket är ett lagbrott.

Försvarets radioanstalts signalspaning bröt vid flera tillfällen förra året mot reglerna. Det skriver Computer Sweden i dag. Tillsynsmyndigheten Siun genomförde förra året tretton kontroller, och i fyra fall hittades brister.

Det handlar om integritetskänslig information som sprids utan motivering, lagrade personuppgifter med oklar koppling till signalspaningen samt ogallrade databaser.

Två av påpekandena från Siun rör spridandet av information utanför FRA, vilket är lagbrott. I ett påpekande från mars 2011 lämnade FRA ut information till Säpo utan att ha en relevant motivering varför. Trots påpekandet fortsatte FRA att bryta mot lagen, vilket ledde till ett nytt påpekande i höstas.

– Har vi ett påpekande förväntar vi oss att de följer det påpekandet. Tanken med kontrollverksamheten att de kontrollerade verksamheterna ska fungera så effektivt som möjligt, men också att de följer regelverket, säger Hans Jörgen Andersson som är ordförande i Siuns kontrollnämnd, till Computer Sweden.

FRA uppgav i höstas, två år efter införandet av den kontroversiella FRA-lagen, att man var medveten om bristerna i personuppgiftslagen.

Fler avsnitt
Fler videos