Gå direkt till textinnehållet

Fotoförbud på sjukhus ska ses över

Norrbottens läns landsting undersöker om det kan gå att lätta på fotoförbudet inom vården för yrkesverksamma fotografer. Detta efter påstötningar från medier i Norrbotten.

Det var vid årsskiftet 2013 som Norrbottens läns landsting införde fotoförbud i lokaler där det bedrivs sjukvård eller tandvård, mycket på grund av att filmandet med mobilkameror ökat. För att få fotografera krävs det tillstånd.

Ansvarig utgivarna för medier i Norrbotten har varit kritiska till fotoförbudet och försöker nu få till stånd en förändring.

”Jag tycker att vi som yrkesmänniskor straffas för att allmänheten har börjat publicera sig ohämmat på sociala medier och bloggar. Jag tycker att det borde vara en skiljelinje där,” säger Anna-Sofia Wirén, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Norrbotten.

Annons Annons

Hon hänvisar till de pressetiska reglerna och att det är den ansvariga utgivaren som får stå till svars om de inte följs.

”Jag tycker att man bör se över reglerna för oss som är yrkesutövande och landstinget har också lovat oss en översyn där vi ansvariga utgivare får vara bollplank. Det är bra,” säger Anna-Sofia Wirén.

I maj införde Jönköpings och Västmanlands läns landsting förbud mot att fotografera och filma på sjukhusen, om man inte frågar först, enligt P4 Jönköping. Frågan har diskuterats även i Härjedalen och Gotland.

I Jönköping var det blivande föräldrar som fotograferar och filmar under förlossningen som barnmorskorna upplevde som ett arbetsmiljöproblem. Flera barnmorskor har hängts ut med namn och bild på sociala medier då föräldrarna inte varit nöjda.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos