Gå direkt till textinnehållet

Förtur stoppar friår

Det kan bli svårt för dem som jobbar på arbetsplatser som har förturslistor att få friår. Arbetsrätten går nämligen före möjligheten att få ett friår. Men reglerna är otydliga.

Det kan bli svårt för dem som jobbar på arbetsplatser som har förturslistor att få friår. Arbetsrätten går nämligen före möjligheten att få ett friår. Men reglerna är otydliga.

Sedan februari 2002 pågår det i tolv kommuner försök med friår. Försöken ska nu utvidgas till att gälla 12 000 platser fördelade över hela landet från och med januari nästa år.

Det är dock osäkert om de som arbetar på medieföretag som har förturslistor kan beviljas friår. LAS, lagen om anställningsskydd, går nämligen före reglerna om friår.

bryt

Enligt den ansökningsblankett som finns på Arbetsmarknadsstyrelsens hemsida står det att arbetsförmedlingen inte får anvisa en arbetslös vikarie som ersättare om det finns personer som har företrädesrätt till en tjänst enligt LAS.

– Om vi tog in någon från arbetsförmedlingen skulle vi bryta mot LAS. Det är de regler som vi måste följa. Det är ingen illvilja från vår sida, säger Maud Gran-Markkanen, personalchef på Sveriges Television.

Men villkoren för friår är otydliga och enligt Maud Gran-Markkanen har SVT inte fått några instruktioner från Länsarbetsnämnden hur de ska gå till tillväga, och hur ett eventuellt samarbete med arbetsförmedlingen ska fungera.

bryt

På Sveriges Radio håller man på att se över de villkor och regler som gäller, samma sak på Upsala Nya Tidning. Östgöta-Correspondenten har redan fått in flera anmälningar om friår och varit i kontakt med arbetsförmedlingen.

– Min uppfattning är att även arbetsförmedlingen är osäkra på vilka regler som gäller och att de inte fått fullständig information. Vad arbetsförmedlingen nu gör är att lägga alla intresseanmälningar på hög, säger Christina Burlin, personalchef på Corren.

Lena Igelström, utredare på Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, säger att det inte är helt uteslutet att företag där det finns förturslistor kan komma ifråga för friår. I villkoren står det nämligen att om den som påstår sig ha förtursrätt finns inskriven på arbetsförmedlingen kan personen vikariera för någon som ansökt om friår.

– Om det finns någon som hävdar att han eller hon har företrädesrätt enligt LAS får inte arbetsgivaren anställa någon annan på vikariat. Men det kan vara så att den som har företräde finns inskriven på arbetsförmedlingen och då kan den personen komma ifråga, säger Lena Ingelström.

Friår innebär att en person som varit anställd i minst två år har rätt att ta ledigt i tre till tolv månader och ersättas av en vikarie som är inskriven hos arbetsförmedlingen. Friåret har två syften: ge anställda möjlighet till rekreation och att fortbilda sig och ge långtidsarbetslösa, invandrare och handikappade en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

bryt

Arbetsförmedlingen kommer först och främst att föreslå personer från dessa grupper till arbetsgivaren. Enligt AMS får detta inte hindra att de som jobbar i yrken där det är svårt att hitta kompetenta vikarier inte ska få möjlighet att ansöka om friår. Men det är till sist arbetsgivaren som bestämmer om friår ska beviljas.

– Vi måste ta ställning till om det fungerar för verksamheten om personen försvinner från sin tjänst och göra en bedömning i varje enskilt fall, säger Maud Gran-Markkanen på SVT.

Den som beviljas friår får en ersättning motsvarande 85 procent av a-kasseersättningen, max 13 651 kronor i månaden.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret