Gå direkt till textinnehållet

Förtroendevald om Visions tidningshantering: Åt helvete!

”Vision har förlorat i anseende genom att framstå som en organisation som i demokratiskt hänseende är på väg att ta ett rejält kliv bakåt”, skriver en medlem om fackförbundet Visions planer på att frånta sin tidnings redaktion utgivaransvaret. (Korrigerad)

Bosse Silfverberg, är redaktör för magasinet Ducatus, som utges av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Han är medlem i Vision och dubbelansluten till Journalistförbundet.

Han blev upprörd då han i bland annat Journalisten fick reda på att fackförbundets ledning ville ta ifrån tidningen Vision utgivaransvaret och organisatoriskt lägga tidningen under kommunikationsavdelningen.

– Fackförbundspressens utveckling de senaste 30 åren mot en självständig journalistik är något man bör slå vakt om, säger han.

Annons Annons

Han har utnyttjat de möjligheter han som medlem ser sig ha att påverka planerna för tidningen, nämligen att lägga förslag till förbundsstyrelsen och att motionera till Visions årssmöte i höst.

– Det här är inte bara en yrkesfråga, utan också en demokratifråga, säger Bosse Silfverberg, som känner till att det kommit in flera motioner som kräver fortsatt självständighet för redaktionen.

Bosse Silfverbergs brev till styrelsen är en pedagogisk genomgång av fackförbundspressens historiska utveckling och roll i en demokrati. Han skriver bland annat:

”Det finns ingen motsättning mellan (dessa) två uttryck för demokrati, tvärtom kompletterar de varandra. Genom att ordet är fritt kan bland annat utveckling och förfining av de demokratiska formerna diskuteras."

Även förtroendevalda inom Vision är kritiska mot hur förbundsledningen driver tidningsfrågan.

– Det är åt helvete, rent ut sagt! Hela vår avdelning är kritisk mot förbundsledningens agerande, säger Göran Svenningsson, som just avgått som ordförande ordförande för Visions avdelning i Katrineholm.

Han har i 20 år suttit i styrelsen för avdelningen för kommunanställda och fortsätter där om ledamot.

Göran Svenningsson var ordförande vid Visions extra förbundsmöte den 10 mars, och framförde då sin avdelnings kritik mot hur tidningsfrågan skötts av förbundet.

Han anser att även en styrelse som är demokratiskt vald bör granskas.

– Den största risken för svenska folkrörelse är att en elit får utöva makt utan att behöva bli granskad.

 
Fler videos
Fler avsnitt