Gå direkt till textinnehållet

Formas avtal pressar frilansar

För drygt en månad sedan var det Aller förlag som ville få frilansar att skriva på avtal som gav dem 600 kronor per helsida. Nu är det Forma Magazines AB som är i blåsväder efter ett nytt "fulavtal".

Avtalet innebär att frilansarna godkänner återpublicering av deras texter eller bilder i samtliga publikationer av Forma förlag till 20 procent av ursprungsarvodet. I vissa fall uteblir ersättning helt enligt www.frilansjournalisten.nu.

Två av dem som vägrat skriva på avtalet och därmed slutar att jobba för Forma publishing är Tinni Ernsjöö Rappe och Ann Lagerström.

"Man måste göra ett val hur långt ner i förnedringen man är beredd att gå. Framförallt handlar det om att jag vill ta ansvar för dem jag intervjuat och jag vill veta hur mitt material ska användas", säger Ann Lagerström till Frilansjournalisten.se

­"Dels är det är urdåligt att ett stort vinstdrivande medieföretag ska profitera på mig som kämpar med tusenlapparna, dels handlar det om min trovärdighet som journalist om jag inte kan garantera dem jag intervjuar var och när artikeln publiceras", säger Tinni Ernsjöö Rappe.

Olle Wilöf, upphovsrättsjurist och förhandlare på Svenska Journalistförbundet har varit i kontakt med Maria Kroon som är VD på Forma.

"Man blir ju tvungen att säga från början att man tyvärr inte vet var text eller bilder kommer att hamna. Det är viktigt att påvisa att det får orimliga konsekvenser. Det är snarare medieföretagen som borde ta de kontakterna med intervjupersonerna", säger Olle Wilöf.

Journalisten har försökt nå Maria Kroon utan att lyckas.

 

Fler avsnitt
Fler videos