Förhandlingar med TU återupptas till hösten
Journalistförbundet och Tidningsutgivarna kunde inte heller i den senaste förhandlingsomgången enas om ett avtal. Den stora knuten var än en gång upphovsrättsfrågorna. Förhandlingarna är nu ajournerade till i höst.På tisdag kväll den 12 juni gav parterna upp försöken att före sommaren nå ett avtal för landets 5 000 tidningsjournalister.
Journalistförbundet och Tidningsutgivarna kunde inte heller i den senaste förhandlingsomgången enas om ett avtal. Den stora knuten var än en gång upphovsrättsfrågorna. Förhandlingarna är nu ajournerade till i höst.
På tisdag kväll den 12 juni gav parterna upp försöken att före sommaren nå ett avtal för landets 5 000 tidningsjournalister.
TU vidhöll sin ståndpunkt att inte avtala om andra frågor om inte förbundet helt gick med på deras krav på upphovsrätten.
Arbetsgivarna vill friare få använda journalisters material, men vill inte betala för det.
Journalistförbundet anser att dagens upphovsrättsavtal i stort sett är bra och ska fortsätta att gälla.
Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i Journalistförbundet, är besviken över att man inte kunna nå en överenskommelse. TU och Journalistförbundet har olika värderingsgrunder när det gäller upphovsrätten, men Lindblom Hulthén tycker att parterna trots det borde kunna komma över en ömsesidig misstro och komma på samtalsfot med varandra.
“Svårt att acceptera extra ersättning”
– Vi har principiellt svårt för att acceptera att ge extra ersättning till folk för vad de gör i en anställning och får lön för, säger TUs förhandlingschef Bertil Dejke. Här finns en djup intressemotsättning.
När det på grund av låsningen om upphovsrätten visade sig omöjligt att nå ett treårigt avtal föreslog förbundet i sista stund ett avtal på sju månader. Tanken var att parterna under den tiden skulle kunna diskutera främst upphovsrättsfrågorna under andra former.
Förslaget innebar en generell lönehöjning med 1,9 procent med ett garanterat krontalspåslag för alla och en höjning av OB- och helgersättning med lika mycket. Enligt förslaget skulle dessutom lägstalönerna höjas med 6,5 procent från och med den 1 april 2001.
TUs motförslag var generella lönehöjningar med 1,3 procent, men utan garanterade krontalspåslag. TU bjöd också en höjning av OB- och helgersättning på 1,3 procent och en höjning av lägstalönerna med 6,5 procent från och med den 1 november.
Lägre förslag än andra TU-avtal
På årsbasis innebär TUs förslag en höjning med 2,2 procent, vilket är betydligt lägre än hittills träffade avtal på TU-området.
Journalistförbundet förkastade TUs bud, som framställdes som ett slutbud.
– Ett kort avtal hade varit ett bra sätt för båda parter att få lugn och ro, säger Agneta Lindblom Hulthén. Det hade blivit en parentes men folk hade fått sina pengar. Det föll på att TU bara ville gå med på ett engångsbelopp.
Förbundet ville ha ett nivåhöjande bud, vilket TU så småningom gick med på, men förbundet ansåg TUs bud vara för lågt.
I det här läget är det svårt att hitta lösningar, men Journalistförbundet har inte slagit igen dörren.
För stora principiella motsättningar
Såväl Lindblom Hulthén som Dejke har uppfattningen att båda sidor verkligen har ansträngt sig för att nå en lösning, men att de principiella meningsmotsättningarna just nu är för stora för att man ska komma vidare i förhandlingar.
Nya preliminära förhandlingsdagar har utsatts till 10, 11 och 12 oktober.
hl@sjf.se