Förbundsstyrelsen föreslår kraftig höjning av medlemsavgiften

15 september, 2021

Journalistkongressen 2021 Journalistförbundet styrelse föreslår en fördubbling av medlemsavgiften för de med lägst lön. Höjningarna ska ge förbundet 1,6 miljoner kronor mer i intäkter per år.

Journalistförbundet har sedan kongressen 2018 tappat 1 202 medlemmar, vilket påverkar förbundets ekonomi negativt. Förbundsstyrelsen föreslår därför en höjning av medlemsavgiften för anställda, frilansar, studenter och seniorer.

Medlemsavgiften i Journalistförbundet bestäms av medlemmens individuella inkomst i fem olika steg. För anställda journalister med en månadsinkomst om högst 12 000 kronor är avgiften 100 kronor i månaden medan de med över 32 000 kronor i månadslön betalar den högsta avgiften, som är 355 kronor i månaden.

Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen nästa månad fattar beslut om en avgiftstrappa i fyra steg i stället för fem, och att den lägsta medlemsavgiften fördubblas, från 100 till 200 kronor i månaden, för alla anställda med en månadslön om högst 18 000 kronor. Den högsta avgiften blir enligt förslaget 380 kronor i månaden, för alla anställda med en månadslön som överstiger 36 000 kronor.

För frilansar blir den lägsta avgiften 249 kronor i månaden och den högsta 473 kronor i månaden. När hänsyn tas till skatteeffekten på den del som frilansar betalar i serviceavgift blir avgiften lika för anställda och frilansar, enligt förbundsstyrelsen.

Förbundsstyrelsen föreslår också en höjning av avgiften för studenter, från 250 kronor till 300 kronor per tolv månader, samt en höjning av avgiften för seniormedlemskap från 100 kronor till 110 kronor i månaden.

Förbundsstyrelsen vill också ta bort möjligheten till nya hedersmedlemskap i förbundet, från och med den 1 januari 2022. Drygt 600 personer är hedersmedlemmar och betalar ingen avgift, men får tidningen Journalisten och presskort.

Journalistkongressen 2021

Journalisten TV

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies