Gå direkt till textinnehållet

Förbundsstyrelsen får kritik

Martina Stäpel, FS-ledamot (Foto: Tomas Ohlsson)På kongressen 2008 beslutades att förbundsstyrelsen skulle utreda motionerna 3 och 4, som behandlade prov- och studerandemedlemskap. Men någon ordentlig utredning har inte gjorts, enligt dechargeutskottet.

– Det är för djävligt och rent odemokratiskt att styrelsen inte gör det som kongressen beslutat att de ska göra, säger Åsa Ohlsson. Det är viktigt att medlemmarna kan lita på att styrelsen gör det som de är satta att göra.

Dechargeutskottet menar att förbundsstyrelsens utredning av rapporten Medieförbund eller yrkesförbund? För vilka? inte består av mer än någon enstaka mening. Och att det efter att ha intervjuat personer stod klart att ”FS inte tänkt lägga något förslag i enlighet med motionärernas förslag och att det därför inte lades några resurser på en utredning”.

– Jag reagerade starkt på just den meningen och känner inte igen mig alls i det arbetssättet, säger Martina Stäpel, FS-ledamot. Vi har tragglat jättemycket med den här frågan. Kritiken är helt felaktig. Styrelsen har inte arbetat på det sättet – no way!

Kristina Mattsson, Frilans riks, och Ann-Sofie Ottosson, SR Småland, var två av dechargeutskottets ledamöter som fokuserat just på dessa frågor. De upptäckte ett glapp i vad som sades 2008 och vad förbundsstyrelsen sedan gjort. De fick höra att någon utredning inte genomförts och att styrelsen inte vill ha provmedlemskap för frilansjournalister, varpå man inte lade ner resurser på utredning. 

Styrelsen har inte helt ignorerat frågan, men Kristina Mattsson säger:

– Att diskutera frågorna är inte samma sak som att göra en utredning, där man tillför ny kunskap och fakta kring ämnet. Det räcker inte att bara diskutera.

Förbundsstyrelsen har fått bakläxa och kongressen finner det anmärkningsvärt att förbundsstyrelsen inte uppfyllde det som beslutades under 2008.

Fotnot: Dechargeutskottet tillsätts av kongressen för att granska förbundsstyrelsens arbete under kongressperioden.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler