Gå direkt till textinnehållet

Förbundets tillgångar minskade med 25 procent

I jämförelse med fackförbundet Sif, som hade en miljard kronor i Ericssonaktier vid årsskiftet, har Journalistförbundets aktieportfölj varit mindre äventyrlig. Men förbundet har ändå långt ifrån gått opåverkat ur börsraset de senaste två åren.

I jämförelse med fackförbundet Sif, som hade en miljard kronor i Ericssonaktier vid årsskiftet, har Journalistförbundets aktieportfölj varit mindre äventyrlig. Men förbundet har ändå långt ifrån gått opåverkat ur börsraset de senaste två åren.

@bild:1

Journalistförbundets tillgångar har minskat i värde med 25 procent, sedan börsen började falla våren 2000. När IT-hysterin stod på sin topp var Journalistförbundets fondtillgångar – i vilka konfliktfonden ingår – värda 119 miljoner kronor. I dag, två och ett halvt år senare har värdet på fondinnehavet sjunkit med cirka 42 procent.

Om man ser på de totala kapitalplaceringarna, med fastighet och andra tillgångar inräknade, blir raset mindre. Fastigheten på Vasagatan är bokförd till ett värde av 25 miljoner kronor och har ett marknadsvärde på cirka 66 miljoner kronor efter skatt, likviditeten har ökat till drygt 13 miljoner kronor och den totala finansiella ställningen har därför sjunkit med cirka 25 procent sedan våren 2000.

Försiktiga placeringar

På det hela taget har Journalistförbundets finansiella placeringar haft en relativt försiktig karaktär. Kapitalet har huvudsakligen varit placerat i två fonder: Tjänstemannarörelsens Förvaltningsfond (TCO-fonden) och Svenska Kyrkans Värdepappersfond.

TCO-fonden förvaltas av Nordea och placerar hälften i obligationer, hälften i aktier. Fonden följde inte med upp under IT-hysterins börsyra, och föll till en början heller inte handlöst. Men i år har nedgången accelererat. Det kvarvarande fondinnehavet har i år minskat med 71 procent. Från det att Journalistförbundet gick in i fonden till i dag har värdet (rensat för försäljningar) ändå ökat med 25 procent.

Den andra fonden – Svenska Kyrkans Värdepappersfond har tappat mer än halva sitt värde sedan våren 2000. I år har fonden fallit med 47 procent. Sedan Journalistförbundet gick in fram till i dag har placeringarna ändå fördubblats i fonden.

Kunde ha varit värre

Börsraset kunde emellertid ha slagit betydligt hårdare mot förbundets finanser.

Under kongressen 2000 beslutades om att förbundet skulle ta fram en policy för skötseln av kapitalplaceringarna Journalistförbundets ekonomikonsult Per Mogård drev därför fram en serie försäljningar av fondtillgångarna. Under perioden från maj 2000 till augusti 2002 såldes fondinnehav för 24 miljoner kronor, merparten under slutet av 2001.

– Jag rekommenderade förbundsstyrelsen att ha kortfristigare placeringar och att öka likviditeten eftersom jag ansåg att för stor del av förbundets tillgångar var placerade i värdepappersfonder. Jag rekommenderade också att fastighetslånen skulle lösas. Detta har lett till att förbundet drabbades mindre av aktiekursfallen, förklarar Per Mogård.

Hur påverkas medlemmarna av börsraset?

– Tittar man på den totala finansiella ställningen har tillbakagången trots allt varit måttlig. Förbundet lever fortfarande upp till sitt mål vad gäller konfliktberedskapen, med god marginal. Dessutom kommer förbundet – efter att man i december har löst ut två lån på sammanlagt tio miljoner – att vara skuldfritt.

pf@sjf.se

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.