Förbundsjurist kritiserar Bildombudsmannen

30 juli, 2012

Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet, kritiserar företaget Bildombudsmannens metoder att driva in pengar från privatpersoner som otillåtet publicerat bilder på nätet.

Efter att en privatperson i Bromölla lade upp en bild på en privat blogg kom en faktura från Bildombudsmannen på 8 900 kronor, berättar Kristianstadsbladet.

Bildombudsmannen är ett privat företag som drivs av Staffan Teste, före detta VD för Pressens Bild. Företaget företräder upphovsmän och hjälper dem att få betalt för sina verk.

”Jag tycker att personer som lägger upp bilder på internet som inte är deras borde fungera på vad de sysslar med. Många fotografer är förtvivlade, det är ju deras levebröd”, säger Staffan Teste till Kristianstadsbladet.

Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet kritiserar företagets metoder. Dels anser han att namnet på företaget är vilseledande, eftersom det låter som en myndighet.

När Journalistförbundet företräder fotografer skickas alltid en varning och uppmaning att ta bort bilden. Att fakturera direkt anser han är en tveksam metod.

”Så håller inte vi på, det låter som något vissa advokater i USA skulle göra”, säger Olle Wilöf till Kristianstadsbladet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Axel Andén. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies