Gå direkt till textinnehållet

Förbundsjurist kritiserar Bildombudsmannen

Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet, kritiserar företaget Bildombudsmannens metoder att driva in pengar från privatpersoner som otillåtet publicerat bilder på nätet.

Efter att en privatperson i Bromölla lade upp en bild på en privat blogg kom en faktura från Bildombudsmannen på 8 900 kronor, berättar Kristianstadsbladet.

Bildombudsmannen är ett privat företag som drivs av Staffan Teste, före detta VD för Pressens Bild. Företaget företräder upphovsmän och hjälper dem att få betalt för sina verk.

”Jag tycker att personer som lägger upp bilder på internet som inte är deras borde fungera på vad de sysslar med. Många fotografer är förtvivlade, det är ju deras levebröd”, säger Staffan Teste till Kristianstadsbladet.

Annons Annons

Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet kritiserar företagets metoder. Dels anser han att namnet på företaget är vilseledande, eftersom det låter som en myndighet.

När Journalistförbundet företräder fotografer skickas alltid en varning och uppmaning att ta bort bilden. Att fakturera direkt anser han är en tveksam metod.

”Så håller inte vi på, det låter som något vissa advokater i USA skulle göra”, säger Olle Wilöf till Kristianstadsbladet.

Fler avsnitt
Fler videos