Gå direkt till textinnehållet

”Folk från hela världen har hört av sig”

Journaliststudenten Adrian Sadikovic ligger bakom P4 Västernorrlands avslöjande om kommunerna som låter brukare välja bort hemtjänstpersonal med utländsk bakgrund.

I veckan avslöjade P4 Västernorrland att det i alla kommuner i Västernorrland finns möjlighet för vårdtagare inom den kommunala hemtjänsten att välja bort personal med utländsk bakgrund.

I flera av kommunerna förekommer även dokument där personal med utländsk bakgrund förbjuds att arbeta med vissa vårdtagare.

Bakom grävet står 23-årige vikarien Adrian Sadikovic, student på journalistprogrammet vid Mittuniversitetet.

– Det började med att jag råkade höra talas om att det här förekom. Jag tyckte det lät märkligt och började fundera på om det var märkligt eller om det bara var jag som reagerade. Efter att ha bollat saken insåg jag att det kanske inte får gå till så här.

Tillsammans med redaktionen kom han fram till att enda sättet att undersöka saken var att utge sig för att vara son till en förälder med vårdbehov. Han ringde runt till en slumpmässigt utvald enhetschef i varje kommun, med samma mallade historia. I sex av sju kommuner sade cheferna att det fanns möjlighet att välja bort personal med utländsk bakgrund om brukaren önskade det. 

I den sjunde kommunen, Sundsvall, sade chefen att det inte gick – men Adrian Sadikovic hade tillgång till interna brukarlistor som visade motsatsen.

Vilka reaktioner har ni fått?
– Väldigt, väldigt mycket reaktioner. Vi har aldrig fått så många kommentarer någonsin, vad jag vet. Folk har hört av sig från hela världen, England, Argentina, en facklig europeisk organisation… På begäran har vi översatt texterna till arabiska och engelska så de kan spridas.
– Många tycker att det är jättebra att det här kommit fram. Andra tycker att det inte är några konstigheter med det kommunerna gjort.
 
Några handfasta konsekvenser?
– Flera kommuner har backat, tagit avstånd. Socialnämndens ordförande i Sundsvall har uttalat att det här ska omedelbart stoppas. Samma sak i Örnsköldsvik, Härnösand och Timrå. Alldeles nyss kunde vi också rapportera att Diskrimineringsombudsmannen inleder en tillsyn.

– Men det absolut viktigaste genomslaget är självklart den personal som drabbas av det här, som har hört av sig och tackat för att de känner sig sedda. Det har varit oerhört starkt.

Är det här ditt första gräv?
– Har gjort granskningar men aldrig gjort ett riktigt gräv. Jag har insett att det är riktigt kul att få hålla på med.
 
Vad gör du i sommar?
– Jag flyttar till Stockholm och jobbar på P4 Stockholm över sommaren.
Fler avsnitt
Fler videos