Gå direkt till textinnehållet

Flera stoppar SD-annonser

Flera tidningars chefredaktörer skriver i dag om sin hållning till annonser från Sverigedemokraterna, med anledning av partiets kampanj kring tiggare. Folket och Dala-Demokraten säger blankt nej till SD.

Tidningen Folket stoppar i dagarna en annons från Sverigedemokraterna och säger nej till kommande annonser från partiet. Chefredaktören Marie Hillblom skriver i Folket att annonsstoppet handlar om ett ställningstagande för alla människors lika värde:

"'Men yttrandefriheten då? Har vi inte yttrandefrihet i det här landet?' undrar någon. Visst har vi det. Det ger SD rätten att ha sina åsikter, att tycka som de gör. Men det ger dem inte rätten att göra det i vår tidning", skriver hon.

Även Dala-Demokraten vägrar SD annonsering. Chefredaktören Göran Greider skriver i DD att "en tidning är en tidning och inte ett tryckeri som trycker allt som någon, i det här fallet SD, betalar för. En tidning kan göra ett moraliskt och sakligt grundat val. Dala-Demokraten är en liten och resurssvag tidning men vi väljer att säga nej till denna annons. Ett argument för att göra det är att annonsen bidrar – eller vill bidra – till ökad misstro mot en specifik grupp i samhället, nämligen de romer som kommit genom Europa för att tigga på Sveriges gator och torg."

Nerikes Allehanda väljer tvärtom att i dag publicera en annons från SD med budskapet att "56 procent av folket vill att tiggeriet förbjuds". Chefredaktören Katrin Säfström motiverar i NA beslutet med att den som tror på debatt "och på att faktiskt möta även de som står för avskyvärda åsikter gör som NA gör i dag. Vi ger dem plats, såsom det är tänkt i en demokrati, men betonar att Sverigedemokraternas värdegrund står i total kontrast mot vår egen. Vi kommer att vässa vår kunskap. På nyhetsplats kommer vi att beskriva sakfrågorna och ifrågasätta."

NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar skriver att "Sverigedemokrater är lika välkomna som andra att debattera och annonsera i NSD" eftersom han "tror på det fria ordet och en öppen debatt". Däremot stoppade Sandhammar den specifika annons "som i sitt budskap pekade finger åt en särskild grupp i samhället, med grumliga påståenden som inte har kunnat beläggas".

Fler videos
Fler avsnitt