Fler journalister än tävlande i OS
14 700 personer deltog i olympiska spelen i London. Antalet ackrediterade journalister blev till slut 22 000, varav 160 från Sverige. Trots trängseln får arrangören höga betyg av de svenska journalisterna.
Det gick 1,5 journalister på varje tävlande under OS, och de logistiska lösningarna för att transportera och husera alla mediemänniskor var minst sagt komplicerade. Trots det ger de svenska journalister Journalisten har pratat med mycket höga betyg.
– Över all förväntan. Jag trodde att London skulle få problem med transporter och säkerhetskontroller men det flöt på väldigt bra, säger Dagens Nyheters Johan Esk. Det var inte en extrem OS-bubbla. Ibland kan sådana här evenemang kännas som att man befinner sig på en annan planet. Men hela London var integrerad med OS.
– Det har varit helt underbart! Jag tycker att spelen har blivit bättre och bättre för varje gång, säger Lars Dareberg, fotograf på Sydsvenskan.
– Fantastiskt goda omständigheter jämfört med många andra stora mästerskap, säger AnnaMaria Jansson på SVT Sport.
Det har blivit långa arbetsdagar för journalisterna på plats, men det var de inställda på.
– Jag hade det lyxiga läget att vara kommentator och därför inte behövde jobba hem reportage. Då kan man fokusera på det man ska göra, säger AnnaMaria Jansson.
Johan Esk på DN säger att han inte kan minnas att han någonsin jobbat så mycket.
– Jag är helt slut. I Peking och i Aten kunde det bli en del ledig tid på förmiddagarna, men i London har det varit jobb hela tiden. Jag är rätt skrynklig nu, säger Johan Esk.
– Vi fick order om att ha lediga halvdagar. Det var mycket bra skött. Jag har nog aldrig varit så här pigg som jag är nu efter något OS, och det här var mitt elfte, säger Bengt Skött, reporter på Radiosporten.
Det enda klagomålet bland de svenska journalisterna förefaller vara riktat mot det brittiska köket.
– Maten på restaurangerna och kaféerna vid presscentret var inte bra. Det var mycket bättre i Peking, säger Bengt Skött.
Vilket som var det bästa ögonblicket under OS råder det ingen tvekan om: Storbritanniens Mo Farahs dubbelguld på 5 000 och 10 000 meter.
– Det var en kokpunkt, säger Bengt Skött på SR.
– Ljudet inne på arenan när Mo Farah tog dubbla guld. Helt klart det bästa minnet, säger Johan Esk på DN.
Johannes Nesser
Helena Giertta