Gå direkt till textinnehållet

Fler journalister i fängelse än på 15 år

179 journalister sitter just nu fängslade runt om i världen, enligt Committee to Protect Journalists årliga rapport. Det är den högsta siffran på femton år.

Den arabiska våren med regimernas hårdnande grepp som följd tycks ha gett återverkningar i statistiken. Från förra året har antalet fängslade journalister ökat med 20 procent. Mellanöstern och Nordafrika står för en stor del av ökningen och håller just nu 77 journalister fängslade, enligt CPJ.

Iran är värst i klassen, med 42 journalister i fängelse. Tvåa kommer Eritrea (28 fängslade), som också är det land som oftast fängslar journalister utan några formella anklagelser.

Men fler länder sätter journalister bakom galler utan att berätta varför, eller utan rättegång; enligt rapporten var hela 65 personer fängslade på sådana grunder den 1 december i år. Svensk-eritreanske Dawit Isaak lyfts fram som ett exempel.

Av de 179 fängslade journalisterna var nästan hälften primärt webbjournalister. Nästan lika många var frilansar.

Den stora majoriteten av de fängslade är lokala journalister som hålls fångna av den egna regimen. Åtta journalister satt fångna i ett annat land än hemlandet, däribland Martin Schibbye och Johan Persson.

"Etiopien har på ett aggressivt sätt utvidgat sin antiterroristlag för att kunna kriminalisera nyhetsbevakning av oppositionsgrupper", skriver CPJ.

Det finns även ljusglimtar i rapporten. För första gången sedan 1996 har organisationen inte hittat några fängslade journalister på Kuba, och inte heller i Syd- eller Nordamerika.

Läs hela rapporten här.

Fler avsnitt
Fler videos