Gå direkt till textinnehållet

Fler icke-journalister när bevakningen ökar

Trots tuffa ekonomiska tider för framför allt dagspressen så minskar inte rapporteringen om kommunpolitik. Men samtidigt ersätts allt oftare professionella journalister med entreprenörer och entusiaster. Det visar en studie ur Institutet för Mediestudiers årsbok.

Journalisten har tidigare berättat om Institutet för mediestudiers undersökning som bland annat visar att 35 svenska kommuner saknar journalister som bevakar orten på plats. I dag släpps studien som även kan visa att det finns många fler lokala medier i dag än tidigare varit känt.

Över 600 lokala medier bevakar i dag sitt område och omkring 90 av dem är nya lokala sajter. Men trots alla nya aktörer har de svårt att fylla tomrummet när dagspressens resurser minskat, menar Mediestudier i ett pressmeddelande. 

"De nya initiativen tillför rapportering – men de hamnar främst där andra medier redan verkar. Och utvecklingen ersätter ofta professionella journalister med entreprenörer och entusiaster", skriver Mediestudier i pressmeddelandet.

Årsboken visar även:

• Var tredje kommun – ca 90 stycken – saknar i dag dagstidningsbevakning. 45 kommuner bevakas bara av gratistidningar.

• En tredjedel av annonsintäkterna till journalistik har försvunnit sedan 2008. 650 miljoner försvann senaste året.

I årsboken 2015/2016 ingår sex studier om journalistikens förutsättningar. Boken presenteras i sin helhet på ett seminarium i Stockholm i dag, där bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, journalistikprofessor Gunnar Nygren och medieanalytikern Olle Lidbom deltar. Seminariet sänds på Mediestudiers Facebooksida

Fler avsnitt
Fler videos