Gå direkt till textinnehållet

Flaggbild stulen 50 gånger

En handfull har redan betalat - ett fyrtiotal återstår. Tammy Bergströms foto av svenska flaggan har stulits av allt från företag till kommuner.- Det här visar hur överraskande dålig kunskapen är om upphovsrätt när det gäller bilder, säger juristen Staffan Teste.

Staffan Teste jobbar som jurist på Bildleverantörernas Förening och driver konsulttjänsten Bildombudsmannen som hjälper fotografer att få ersättning för bildstölder. Just nu arbetar han med fotografen Tammy Bergström, som fått sin bild på svenska flaggan stulen minst 50 gånger.

– 5-10 stycken har betalat i efterhand. Ett företag har vi stämt och vi kommer att stämma fler, säger Staffan Teste.

Bland de som utan tillstånd publicerat Tammy Bergströms bild finns bloggare, företag och flera kommuner. Att inte ens myndigheter som kommuner har koll på upphovsrätten är förvånande, menar Staffan Teste.

– Det visar hur dåligt man sköter upphovsrätten på bildsidan. Man tror att man kan använda bilder hur man vill. Det här har blivit värre med åren, det finns en väldig okunskap på den fronten när man kontaktar folk.

– Även SVT Play har den här bilden uppe just nu.

Staffan Teste vill se mer utbildningsinsatser om upphovsrätt för att komma till rätta med beteendet att gå ut på nätet och hämta bilder utan att ha betalat för att använda dem.

– Upphovsmännen måste ut och informera. Jag gör det själv, på fotoskolor. Men det behövs information på vanliga skolor. Ungdomar har ingen koll i dag.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos