Gå direkt till textinnehållet

Fick nej på grund av terroristlagen

Rino Rotevatn, reporter på SVT Värmlandnytt, begärde att få ut uppgifter om en bank rapporterat till finanspolisen om misstänkt penningtvätt. Rikspolisstyrelsen sade nej och likaså kammarrätten med hänvisning till underrättelseverksamhet och terroristlagen. (Foto: Mark Earthy)

Rino Rotevatn håller på att granska en person inom byggbranschen som misstänks syssla med svarta pengar och penningtvätt. Rino Rotevatn har information om personen namn, personnummer, kontonummer och bolagets organisationsnummer och vilken bank mannen använde.

Det enda han inte hade, och ville få svar på, var om banken hade uppfyllt sina skyldigheter enligt penningtvättlagen. Men Rikspolisstyrelsen sade nej och hänvisade till att uppgifterna omfattas av sekretess och att framtida underrättelseverksamhet kan skadas om uppgifterna lämnas ut. Rikspolisstyrelsen hänvisar till lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Samma uppfattning hade kammarrätten i Stockholm.

– Det är en katastrof för offentligheten, för här använder man terroristlagstiftningen för att hindra insyn hur bankväsendet sköter sig, om de rapporterar till finanspolisen då de misstänker penningtvätt. Frågan gäller också hur finanspolisen sköter sin övervakning av bankväsendet, säger Rino Rotevatn.
Rino Rotevatn kommer att överklaga beslutet.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos