Gå direkt till textinnehållet

FEATURE Himlen kopplar upp sig

Förvirring i världspressen. Den heliga stolen bekräftar och dementerar rykten om nytt cyberhelgon.

Förvirring i världspressen. Den heliga stolen bekräftar och dementerar rykten om nytt cyberhelgon.

Svär du svavelosande eder i förtvivlan när datorn kraschar? Misströsta icke – snart kan du be ett cyberhelgon om hjälp.

Romersk-katolska kyrkan söker ett lämpligt helgon för jobbet som himmelsk datasupport, enligt ihärdiga rykten i världspressen. Den hetaste kandidaten är S:t Isidor, en intellektuell ärkebiskop som anses ha skapat världens första kunskapsdatabas redan på 600-talet. Det finns bara ett problem:

Annons Annons

Vatikanen dementerar uppgifterna – efter att först ha bekräftat dem.

S:t Isidor (556-636 e Kr), ärkebiskop av Sevilla, var den mest lärde mannen i sin tid. Han summerade och katalogiserade all då känd mänsklig visdom och kunskap i “Etymologiae”, ett referensverk i 20 band. Encyklopedin och dess ämnesregister var då vad webben är idag för kunskapstörstande: ett fönster till en oerhörd kunskapskälla. Livsverket blev en av de mest studerade skrifterna under hela medeltiden.

BBC, Wired och Business Week är bara några av de medier som har givit samstämt eko åt ryktena: S:t Isidor är på väg att bli de katolska webbsurfarnas och datoranvändarnas beskyddare. Vatikanen uppgavs ha tagit upp frågan till behandling efter påtryckningar från troende Internetanvändare från hela världen, särskilt spanska katoliker.

Uppmärksamheten gav snabbt bränsle åt en ohämmad ryktesspridning på Nätet, vilket i sin tur motiverade ännu mer publicitet – som ibland blev oheligt överdriven. Skotska Daily Record, exempelvis, påstod i maj att påven redan utnämnt S:t Isidor till Nätets officielle skyddsängel.

Vatikanen bekräftar först ryktena för Journalisten:

– Jodå, det stämmer, ärkebiskop John Patrick Foley presenterade S:t Isidore inför det Påvliga Rådet för sociala kommunikationer tidigare i år, säger en officiell taleskvinna.

Rådet är ett av Vatikanens tolv verkställande utskott. Dess funktion kanjämföras med ett statligt informationsverk. Kansliet är väl förtroget med ärendet när Journalisten söker ärkebiskopen, Rådets ordförande, för en kommentar.

– Gäller det S:t Isidore? Då är det bäst att ni sänder frågorna på förhandså att hans excellens kan avgöra om han vill svara, säger en assistent.

En kort stund senare ringer en anonym man upp Journalistens utsände i Washington.

– Den här storyn leder ingen vart. Vi vore tacksamma om du inte fortsätterdin undersökning, säger den upprörde mannen innan han abrupt avslutar samtalet.

Journalisten lyckas senare åter få kontakt med tjänstemannen som genast begär anonymitet:

– Jag vill inte vara hemlighetsfull. Jag vill skydda mig från att bli felciterad och utskämd. I Sverige och i andra länder kan man tala öppet om allt. Det fungerar inte på samma vis överallt. Jag har redan stuckit ut hakan alldeles för mycket.

Det officiella svaret från Rådet och ärkebiskopen anländer efter ett par dagar:

”Käre herr Bajuk, med anledning av ert e-postmeddelande från 23 juni vill jag säga att varken jag eller detta Påvliga Råd har föreslagit ett skyddshelgon för Internet. Måtte Herren rikligen välsigna dig, ärligen i Kristi namn, Ärkebiskop John P. Foley”.

Vatikanens officiella taleskvinna uttrycker förvåning när Journalisten söker henne för en ny kommentar. Hon ber oss ändå avstå från att använda hennes tidigare uppgifter för att hon vill dubbelkolla dem, ”för säkerhets skull”. Men följande dag dementerar även taleskvinnan ryktena:

– Jag ber om ursäkt för förvirringen. Tack för att ni uppmärksammade oss på det här. Uppgifterna var felaktiga och byggde på hörsägen. Vi vet inte var ryktena kommer ifrån.

Det vet Journalisten.

S:t Isidor lanserades som potentiellt cyberhelgon av spanska Servicio Observación Internet (SOI), en gren av den aktade ideella organisationen Maria Corral Association.

”Strukturen i S:t Isidors encyklopedi liknar en databas. Helgonet uppfann ett tankesystem som är modernt än idag och kallas flashes.” Så motiverade SOI förslaget i veckobulletinen i början på året.

Nyheten uppmärksammades av den katolska nyhetsbyrån Zenit 14 januari. Zenit rapporterade korrekt att SOI var ett ”initiativ som inspirerats av det Påvliga Rådet”.

En vecka senare fastslog den kristna nyhetsbyrån Ecumenical News International (ENI) att ”S:t Isidor valdes på begäran av det Påvliga Rådet”.

– Uppgifterna kom från ALC, säger Eddie Doogue, redaktör för ENI i Genéve, Schweiz.

Mycket riktigt – i den latinamerikanska nyhetsbyrån ALCs rapport den 20 januari var det sökandet efter ett cyberhelgon som skett ”på initiativ av det Påvliga Rådet”.

– Artikeln baserades på information i SOIs bulletin. Min översättning kanske var lite väl liberal, medger Rebecca Howard, engelsk redaktör för ALC i Lima, Peru.

Därmed var ryktesmaskinen igång, även om det dröjde till maj och juni innan publiciteten exploderade på allvar.

Isidor är inte ensam aspirant till jobbet som skyddsängel.

Låtsashelgonet Sankta Tecla (katalanska för ”tangent”) har redan trätt i tjänst som helig webbmaster i norra Spanien. Hon administrerar bikter, support och välsignelser 24 timmar om dygnet från sin sajt. Mailbombning, obetald shareware och besök på ”osedliga” sajter är några av de ”vanemässiga synder” du kan bikta hos Tecla. Ett anonymt klick på ”jag erkänner” är allt som krävs för att du ska kunna surfa vidare i frid.

En annan spansk grupp förordar San Pedro Regalado i en mer seriös ton. San Pedro, präst och navigatör i 1400-tales Spanien, vistades simultant vid två kloster på 80 kilometers avstånd. Miraklet kvalificerade senare San Pedro till en helgonförklaring. Gruppen hävdar att de nu förbereder ett formellt förslag till Vatikanen.

Tills vidare kan du skicka dina böner till såväl S:t Isidor som St Pedro för vidarebefordran till den Allsmäktige. Om bandbredden till dessa helgon inte räcker till, knäpp dina händer och kontakta ärkeängeln Gabriel, Guds budbärare. Gabriel är skyddsängel för diplomater, informatörer, militära signalister, brevbärare, radio- och TV- och telearbetare, enligt Catholic Onlines helgonindex. En ängel med så många ansvarsområden måste ha en gudomlig multitasking.

Skulle även Gabriel vara upptagen på annat håll, ja då återstår bara att skicka ett mejl till S:t Jude, och S:t Rita. Deras specialitet: hopplösa och desperata fall.

Fotnot: S:t Isidor och San Pedro avstod från att kommentera ståhejet då Journalisten genom bön försökte nå dem för kommentar.

Skyddshelgon

Etablerade skyddshelgon för informationsarbetare

Journalister: S:t Francis de Sales

Redaktörer och journalister: S:t John Bosco, S:t Francis de Sales

Radio och TV: ärkeängeln Gabriel , S:t Clare, S:t Martin de Porres

Bibliotekarier: S:t Jerome, S:t Catherine av Alexandria

Informatörer: ärkeängeln Gabriel

Navigatörer: S:t Francis av Paola

Länkar till himlen

Catholic Online

http://www.catholiconline.com

Catholic Onlines helgondatabas:

http://www.catholic.org/saints/

Vatikanen:

http://www.vatican.va

SOIs originalartikel om S:t Isidor under rubriken “Un santo patrón para los informáticos”:

http://www.ua-ambit.org/soi/estaed31.htm

San Pedros kampanjsajt:

http://www.dirtecdirac.com/san-pedro/index.htm

Sankta Tecla:

http://www.antaviana.com/capella/

Katolsk encyklopedi online:

http://www.catholicencyclopedia.org

Fler avsnitt
Fler videos