Gå direkt till textinnehållet

Får sluta efter stämning i AD

Frilansen Linn Ohlsson (bilden) gick med på att låta Journalistförbundet driva hennes fall till Arbetsdomstolen. Nu plockar SR Göteborg bort både henne och programledarkollegan från jobbet på Morgonprogrammet. - Det är svårt att inte misstänka att det handlar om förhandlingen, säger de.    

Linn Ohlsson har jobbat på Sveriges Radio de senaste tio åren, alltid som visstidsanställd eller genom egen firma. Efter en andra utlasning för några år sedan har hon sedan juni 2009 lett Morgonprogrammet via sin enskilda firma, tillsammans med tillsvidareanställda parhästen Anna Olofsson.

I höstas inledde Journalistförbundet förhandlingar med SR Göteborg med målet att få Linn Ohlsson tillsvidareanställd; enligt förbundet är hennes fall ett tydligt exempel på hur mediearbetsgivare flyr från sitt arbetsgivaransvar. I mars i år lämnades en stämningsansökan in till AD.

Den 18 april fick Linn Ohlsson och Anna Olofsson veta av sin närmaste chef att de inte får jobba kvar som programledare på Morgonprogrammet i höst.

Annons Annons

– Vi blev inkallade en och en och fick beskedet. Det kändes som en väldigt märklig situation, säger Anna Olofsson.

Anledningen de fick höra var att programmet ska förnyas. Det är en förklaring som Linn Ohlsson och Anna Olofsson har svårt att köpa – inte minst för att de samtidigt fått höra att det inte beror på att de inte är bra. Båda har förståelse för att program kan behöva göras om och göras nytt, men de ser inte varför de inte skulle kunna vara med i en sådan process. Och ingen som helst förvarning om planerna har kommit, ingen analys presenterats.

– Jag kan inte komma till någon annan slutsats än att det här handlar om den förhandling som Linn är indragen i. Den misstanken är svår att göra sig av med. Är det så är det verkligen under all kritik, säger Anna Olofsson.

Till saken hör att Linn Ohlsson redan i december, kort efter att förhandlingarna om hennes anställning inletts, plötsligt inte fick sitt kontrakt med SR förnyat – den gången med öppen hänvisning till de pågående förhandlingarna. Den gången fick ledningen dock backa efter kritik och ett nytt halvårskontrakt skrevs mellan Linn Ohlsson och SR.

Kanalchefen på Sveriges Radio Göteborg, Ylva M Andersson, säger att det inte finns något samband mellan förhandlingarna med Linn Ohlsson och beslutet att byta ut henne och Anna Olofsson.

– Jag tillträdde som chef i januari och beslutade ganska snart tillsammans med P4-chefen att vi ska göra om Morgonprogrammet, som är vårt största lyssnarfönster och har sett likadant ut i tio år, säger Ylva M Andersson.

Vad vill ni göra i stället?

– Jag ser framför mig en annan typ av program. Våra duktiga programmakare skissar på det här just nu.

Kunde inte de nuvarande programledarna ha varit med i den processen?

– De har gjort ett kanonjobb, men vi har valt att inte göra så.

Linn Ohlsson menar att oavsett orsak till att de får sluta så har hela processen skötts illa.

– Man borde inte göra sådana här stora förändringar under pågående förhandlingar, och i elfte timmen för de inblandade, säger Linn Ohlsson som trots att hon sedan i vintras bett om ett tidigt besked först nyligen fick veta att hon står utan sysselsättning från den 17 juni.

Ylva M Andersson beklagar om Linn Ohlsson tycker att beskedet kom sent, och påpekar att hon tidigare under vintern varit tydlig med att hon inte kan lova förlängt kontrakt.

Facebookgruppen "Behåll Linn Ohlsson på Radio Göteborg" har just nu 71 medlemmar.

Fler avsnitt
Fler videos