Falu-Kuriren gjorde fel i text om Leksands IF

12 december, 2013

MEN-beslut Falu-Kuriren skrev att skattebetalarna fick betala lönerna för det lokala hockeylaget Leksands IF. Men tog inte in en rättelse om ett centralt faktafel.

"Lönerna du får betala", var Falu-Kurirens omslagsrubrik när tidningen skrev att den statliga lönegarantin under en månad skulle betala drygt en miljon kronor i spelarlöner till hockeyföreningen Leksands IF, som beviljats rekonstruktion efter sinande kassa.

Tidningen berättade även hur stor lön de olika spelarna uppbar.

Publiceringen anmäldes till PO av klubbens ordförande. Enligt anmälaren hade uppgifterna om att spelarna levt på "dina och mina pengar" lett till lidande för många av de utpekade och deras familjer. Anmälaren hade också försökt få in en rättelse när det gäller hur lönegarantin fungerar: den är finansierad av arbetsmarknadsavgifter, inte skattemedel.

PO konstaterar att enligt Riksdagens utredningstjänst räcker arbetsmarknadsavgifterna med råge för att finansiera lönegarantin. Det är  därför besvärande att utgivaren inte gått med på att låta anmälaren komma till tals om detta sakförhållande i en rättelse eller genmälan, enligt PO.

PON delar POs bedömning och klandrar Falu-Kurien för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Taggar: Falu-Kuriren

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies