Fälls för att de visade nya bilder på våldtäktsman

11 maj, 2021

GRN-beslut TV4 fälls för att de visat nytagna bilder av den så kallade ”Södermannen” i hemmiljö, i en dokumentärserie.

Dokumentärserien Södermannen – monstret bakom masken handlar om den så kallade Södermannen som dömts för flera våldtäkter under 1970- och 80-talet, samt för våldtäkt av barn 2013.

I programmen intervjuades bland annat offer, utredare och åklagare. I samtliga program nämndes As tidigare namn och det visades nytagna bilder på A.

Serien anmäldes av A som riktar en lång rad anklagelser om felaktigheter.

TV4 uppger i sitt svar att det inte förekommit någon platsangivelse eller särskiljande bilder från närområdet där A söktes för kommentar. Vidare finns ett stort allmänt intresse för dessa brott som har väckt stor uppmärksamhet.

Granskningsnämnden konstaterar att A namngavs i samtliga tre program med det namn han hade vid tiden för domarna.

Dessa uppgifter är dock i stora delar kända och publicerade i flera andra medier sedan tidigare.

Att TV4 visade nytagna bilder i hans hemmiljö gjorde att han kunde identifieras av fler än dem som redan tidigare kände till de aktuella förhållandena.

Mot den bakgrunden anser nämnden att programmen innebar ett intrång i A:s privatliv som inte kan anses ha varit motiverat av ett oavvisligt allmänt intresse.

Programmen strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Däremot strider det inte mot kravet på saklighet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies